Tulburările de anxietate și depresie nu sunt aceleași, apar frecvent impreuna existand elemente similare reprezentate de neliniste, dificultati de natura cognitiva, dureri fizice, agitatie. Tulburările anxioase sunt cele mai răspândite tulburări psihiatrice. Conform anchetelor epidemiologice, o treime din populație este afectată de o tulburare anxioasă pe parcursul vieții. Acestea sunt mai frecvente la femei iar la vârsta mijlocie, prevalența este cea mai ridicată.
Poate că una dintre cele mai frecvente comorbidități ale anxietății este depresia, estimându-se că 60% dintre cei cu anxietate raportează simptome de depresie – iar cifrele sunt similare pentru cei cu depresie care se confruntă, de asemenea, cu anxietate. Nu se știe încă de ce acestea se asociază atât de des, dar exista o teorie prin care se pare că simptomele se suprapun, astfel încât oamenii îndeplinesc adesea criteriile pentru ambele.
Problema anxietății, anterior a fost abordată și în articolele Când este anxietatea o problemă? – Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro), Anxietatea de performanță – Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro) sau Iceberg-ul anxietății – Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro)
Stresul alimenteaza emotiile negative si atat anxietatea, cat si depresia pot accentua sentimentele de stres. In linii mari, depresia poate fi declansata de gandul unei pierderi – o concediere, un divort sau un deces, iar anxietatea este de obicei legata de teama de necunoscut.
Anxietatea este raspunsul natural al corpului la stres, fiind un sentiment de frica sau de teama in legatura cu evenimente viitoare in viata dumneavoastra. Depresia este o tulburare a dispozitiei care provoaca un sentiment persistent de tristete si pierderea interesului fata de activitatile care va bucurau candva.
Deși există tratamente psihologice și farmacologice eficiente pentru tulburările de anxietate, multe persoane afectate nu apelează la alte servicii de sănătate pentru tratament.
Neurofeedback-ul are rezultate bune în privința ameliorării simptomelor survenite din urma anxietății și a depresiei. În timpul antrenamentului, va fi stabilizată starea de spirit anxioasă sau depresivă și alte simptome asociate.
Antrenamentul cu neurofeedback poate modifica și predispoziția biologică de a deveni anxios sau depresiv. Poate ajuta în inversarea asimetriei undelor cerebrale frontale care predispun la starea anxioasă sau depresivă și poate ajuta la recapătarea controlului asupra vieții.
Sursă:
www.mayoclinic.org
Epidemiology of anxiety disorders in the 21st century Borwin Bandelow, Sophie Michaelis Department of Psychiatry and Psychotherapy, University Medical Centre, Göttingen, Germany
Add Comment