Anxietatea reprezintă maniera prin care creierul ne protejează de un pericol imaginat, bazându-se pe experiențe din trecut care au avut consecințe negative pentru noi. În schimb, anxietatea de performanță este un sentiment puternic, excesiv de frică sau îngrijorare care este legat de capacitatea de a duce o sarcină la bun sfârșit sau de consecințele ce ar putea apărea.
Frica de scenă, anxietatea de performanță atletică, anxietatea de susținere a testelor sau anxietatea de interviu sunt doar câteva exemple de anxietate de performanță.
Expresiile precum „ tu ești cel mai bun, tu știi cel mai bine, numai tu câștigi” deși sunt utilizate cu cele mai bune intenții, pot întări anxietatea de performanță, alimentând competitivitatea. Astfel, te poți afla într-o luptă constantă din care încerci să ieși învingător pentru a demonstra că tu în continuare meriți să stai pe „piedestal”, deoarece numai acolo poți primi iubire. Să fii mai puțin performant ar însemna să cazi de sus, ar însemna că ai eșuat, iar percepția acestora este legată de credința că eșecul este urmat de umilire și respingere.
Simptomele de anxietate pot varia de la griji și comportamente la simptome fizice. Un lucru este sigur: doi oameni nu prezintă o anxietate identică.
Așa cum am precizat într-un articol anterior (https://neurofeedbackiasi.ro/cand-este-anxietatea-o-problema/), simptomele de anxietate pot varia de la griji si comportamente, la simptome fizice.
Care sunt simptomele anxietății de performanță?
- Creșterea ritmului cardiac/ tensiune
- Tremurături
- Amețeală
- Dureri de cap
- Resprirație rapidă sau superficială
- Transpirație
- Mâini sau picioare reci
- Tulburări digestive
- Vigilență crescută
- Gânduri legate de frica de eșec
- Gânduri legate de rezultatele negative ale eșecului anticipat
- Schimbări de comportament
- Senzația de pierdere a controlului
- Decizia de a nu finaliza sarcina
Prevenirea anxietății
Anxietatea de performanță poate fi prevenită prin:
Flexibilizarea tiparelor de gândire și dentificarea comportamentelor evitante și transformarea lor în acțiune prin stabilirea unor obiective.
Redefinirea succesului, de la o centrare exclusivă pe realizări profesionale și materiale, la dezvoltarea abilitătilor empatice și de relaționare cu ceilalți
Pregătirea înainte de evenimentele importante prin exersarea abilităților necesare pentru a obține performanța dorită, căutarea suportului emoțional la ceilalți, stabilirea unor ritualuri înainte de evenimente, vizualizarea ducerii la bun sfârșit a sarcinii.
Tratamentul anxietății
Activități care reduc anxietatea: plimbări în aer liber, odihnă, socializare, găsirea unui hobby, meditație
Terapie cognitiv-comportamentală (modificarea modului de gîndire și de acționare în diferite situații)
Terapia prin neurofeedbeck: instruirea eficientă a creierului prin ședințele de neurofeedback permit o mai bună reglare a sistemului nervos, ceea ce duce la dispariția stărilor de anxietate existente, cât și o rezistență crescută la factorii stresori. Terapia acționează atât asupra manifestărilor în plan emoțional (griji obsesive, frică, neliniște, vigilență), cât și fizic (tremurături, dureri de cap, transpirație, amețeală).
Într-un studiu realizat de S. Kenedy (2004) privind efectele neurofeedback-ului asupra anxietății de performanță, s-a constatat, în urma a 20 de ședințe de neurofeedback, faptul că anxietatea s-a diminuat, participanții au fost mai puțin reactivi, au dormit mai bine și s-a remarcat o creștere a stării de bine generale. Deși stresul a fost în continuare resimțit în timpul performaței, intensitatea acestuia a fost semnificativ mai scăzută, acest lucru datorându-se unor sisteme nervoase mai echilibrate.
1 Comment
Add Comment