Explorarea terapiei cu Neurofeedback ca abordare terapeutică în gestionarea astmului bronșic

Acest subiect a fost abordat anterior și în articolul Terapiile Biofeedback și Neurofeedback în astm – Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro).

Astmul bronșic este o boală a căilor aeriene cu dispnee și tuse care apare în episoade (atacuri sau exacerbări) în timp ce starea pacientului este complet normală. Persoanele de toate vârstele pot fi afectați, cel mai adesea în copilărie. Moștenirea genetică poate juca un rol important. La copii, băieții au șanse aproape de două ori mai mari de a dezvolta astm decât fetele. Odată cu creșterea în vârstă, diferența dintre sexe dispare. Prevalența astmului bronșic în România (estimată) este de 4-6%.

Majoritatea oamenilor cred că astmul este o boală care provoacă doar atacuri și sufocare. În realitate, starea de astm este permanentă, chiar dacă nu sunt prezente simptomele.

Cele mai frecvente simptome ale astmului sunt:

  • tuse (mai ales noaptea, în timpul exercițiilor fizice)
  • sufocare (dispnee)
  • presiune în piept
  • șuierat în plămâni

Simptomele astmului bronșic sunt produse de factori declanșatori specifici, cum ar fi alergenii, infecțiile respiratorii și vremea rece. Alți factori declanșatori pot fi: aspirina, iritanti de mediu, exercitii fizice si, mai rar, anumiti aditivi alimentari si conservanti. Alergiile sunt doar un factor care pot declanșa un atac de astm. Nu toți cei care suferă de astm bronșic au alergii și nu toți cei care suferă de alergii au astm. Alergenii sunt substanțe care nu afectează plămânii persoanelor care nu au astm bronșic, dar care provoacă reacții alergice la persoanele sensibile. Alergenii sunt cauza principală a bolilor respiratorii în astm bronșic atât la copii, cât și la adulți.

Deși cauza exactă a astmului bronșic este necunoscută, acum există tratamente pentru a controla astmul și a reduce și normaliza inflamația cronică a căilor respiratorii. Când este sever sau slab controlat, astmul poate pune viața în pericol. Din anii 1970 până în prezent, ratele mortalității au crescut semnificativ.

Se știe de mult timp că biofeedback-ul poate ajuta la reducerea frecvenței și intensității atacurilor de astm. Același lucru se poate spune și despre neurofeedback. Acest lucru este ușor de recunoscut prin stabilitatea crescută a sistemului nervos autonom.

Creierul este profund implicat în acest lucru, motiv pentru care neurofeedback-ul poate avea succes. Pacienții folosesc foarte rar inhalatoarele sau pot renunța la acestea, deși predispoziția la evenimente de astm bronșic poate rămâne.

Vedeți cum vă ajută terapiile noastre, accesând: Neurofeedback
– Iași | România – Antrenarea funcțiilor cerebrale eficient
(neurofeedbackiasi.ro)

Fotobiomodularea
transcraniană –
Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro)

Hemoencefalografie
(HEG) – Neurofeedback – Iași |
România (neurofeedbackiasi.ro)

Sursă:

Huber, H. L., & Koessler, K. K. – The pathology of bronchial asthma. Archives of Internal Medicine

Training, B. – Biofeedback and neurofeedback equipment. 

Add Comment