Astmul este o afecțiune pulmonară cronică, des întâlnită, care în momentele acute produce dificultăți respiratorii . Astmul afectează persoanele de toate vârstele, cu o frecvență mai mare în copilărie, dar poate să apară și la adulți.
Cum detectăm astmul?
Simptomele astmului variaza de la o persoana la alta. Este posibil sa aveti atacuri rare de astm, sa aveti simptome numai în anumite momente, cum ar fi atunci cand faceti exercitii, sau sa aveti simptome tot timpul.
Semnele si simptomele specifice astmului includ dar nu se rezumă la:
- Dificultati de respiratie;
- Durere in piept;
- Tulburari de somn cauzate de dificultati de respiratie;
- Tuse;
- Respiratie suieratoare.
Putem vindeca astmul?
Astmul nu poate fi vindecat însă există recomandări pentru ca acesta să fie ținut sub control.
Printre recomandări se enumeră medicația luată zilnic, chiar și atunci când pacientul se simte bine, lucru față de care mulți pacienți sunt reticienți deoarece există un număr mare de reacții adverse.
Astfel, printre metodele cu efect asupra astmului se enumeră biofeedback-ul. Biofeedback-ul reprezintă antrenarea anumitor părți ale corpului pentru a atinge diferite rezultate precum relaxarea unui mușchi sau reducerea durerilor dintr-o anumită zonă.
Printre ramurile biofeedback-ului există și neurofeedback-ul care reprezintă antrenarea directă a funcțiilor cerebrale pentru a le aduce în parametri normali.
Prin antrenarea undelor alpha de la nivelurile occipital și frontal, pacienții raportează o scădere semnificativă a semnelor și simptomelor astmului. De exemplu, autorul Tansey a studiat cazul unui băiețel cu astm căruia i s-au administrat ședințe de neurofeedback pe parcursul a 10 săptămâni. După doi ani de atacuri de astm și dureri, acestea cât și alte dificultăți respiratorii, au dispărut. Parcursul băiețelului a fost urmărit timp de un an iar rezultatele s-au menținut cu success.
În concluzie, neurofeedback-ul poate completa tratamentul pentru această tulburare respiratorie spre a o ameliora.
Add Comment