Neurofeedback și Brain Mapping

Ce este

BRAIN-MAPPING-UL (HARTA CREIERULUI)?

“Harta” creierului tău (QEEG) reprezintă una dintre cele mai sofisticate și importante instrumente disponibile în domeniul Neurofeedback-ului.

Ca analogie, aceasta poate fi asemuit cu o procedură de cartografiere a creierului.

De ce să faci o hartă a creierului?

Posibilitatea de a avea o imagine asupra a ceea ce se întâmplă în creierul tău în 3 situații, în timp real (ochi închiși, ochi deschiși, sarcină),  ne oferă posibilitatea stabilirii planului de tratament unic pentru fiecare persoană și fiecare situație.

A răspunde unor întrebări este diferit cu a vedea faptic ce se întâmplă cu adevărat în creierul tău.

Rezultatul este o imagine a modului în care activarea creierului se schimbă de la repaus la conștient la stări de procesare activă și se prezintă datele în termeni de principalele măsuri ale activității creierului: frecvență, amplitudine, stabilitate și conectivitate. Va descoperi tiparul oricărei unde cerebrale care îți cauzează probleme. Odată ce scanarea este completă, vom evalua rezultatele prin accesarea detaliilor despre fiecare undă în parte, inclusiv dezechilibru lor, și vom viza tratamentul pentru rezultate optime.

brainmapping

Principalele beneficii ale realizării unei hărți a creierului:

  • Evidențierea  a diferitelor arii specifice ale creierului care nu funcționează optim, gene­rând modificări în starea emoțională, în capacitatea de concentrare, comportament, focus, somn, învățare etc;
  • Identificarea problemelor specifice fiecărei arii corticale;
  • Obținerea de informații ce pot ajuta la crearea schemei de tratament optime (acolo unde este cazul, evident);
  • Ajută la înțelegerea cauzei pentru care eventualele intervenții anterioare nu au ajutat.
  • Indică ce protocoale specifice trebuie folosite în schema de antrenament neurofeedback.

Brain mapping

Cum se desfășoară o evaluare de acest tip?

Mai întâi stăm de vorbă cu tine. Te ajutăm să te relaxezi în timp ce ne povestești motivul pentru care ai venit la noi. Procesul de evaluare începe încă din momentul în care ai intrat în cabinet. De ce? Pentru că fiecare bucățică “de informație este importantă pentru noi pentru a te putea ajuta cât mai bine.

După discuția inițială urmează evaluarea propriu- zisă. Aceasta constă în 3 etape:

Evaluarea propriu- zisă:

  • completarea unui chestionar;
  • maparea creierului – etapă ce durează aproximativ 45-50 minute;
  • realizarea raportului și discutarea acestuia cu tine.

Îți vom explica fiecare grafic, fiecare concluzie la care am ajuns, îți vom comunica schema pe care ne propunem să o urmăm precum și sistemul de neurofeedback pe care îl vom folosi (sau modul în care le vom combina, dacă este cazul). Procesul de mapare în sine seamănă foarte mult cu realizarea unui EEG (electroencefalogramă) de către medicii neurologi.

 

 

Ce este

NEUROFEEDBACKUL?

Neurofeebackul constă în antrenarea directă a funcțiilor cerebrale, cu ajutorul căreia creierul învață să funcționeze mai eficient. Este un proces de învățare gradual. Se aplică fiecărui proces și fiecărei funcții cerebrale pe care o putem măsura.
Neurofeedback-ul este denumit și EEG Biofeedback pentru simplul motiv că se bazează pe activitatea electrică a creierului văzută în electroencefalogramă (EEG).
Neurofeedbackul este un antrenament de autoreglare. Este un biofeedback aplicat direct creierului. Autoreglarea este o parte importantă a bunei funcționări a creierului și permite sistemului nervos central să funcționeze mai bine.

Neurofeeback

CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Terapeutul aplică electrozi la nivelul scalpului pentru a înregistra activitatea undelor cerebrale. Semnalul este procesat de sistemul de neurofeedback și sunt extrase informații despre anumite frecvențe ale creierului. Unele frecvențe ale undelor cerebrale dorim să le promovăm, altele dorim să le diminuăm. Arătăm fluxul activității cerebrale persoanei sub forma unor succesiuni de imagini/jocuri video/filme.
Orice variantă alegi din cele disponibile în software, imaginea pe care o vezi va fi influențată de propria activitate cerebrală. Atât feedbackul vizual, cât și cel auditiv și tactil vor avea `amprenta` felului în care te simți și funcționezi în momentul sesiunii.
În cele din urmă, activitatea creierului este antrenată pentru atingerea performanțelor dorite. Terapeutul urmărește anumite frecvențe și alege poziționarea electozilor în concordanță cu simptomatologia fiecărei persoane.

ÎMI POATE DĂUNA ?

Nu există șanse de a dăuna în vreun fel creierului, întrucât aparatul folosit `citește` activitatea creierului și nu introduce nimic la nivelul creierului cu ajutorul electrozilor. Singurul INPUT este dat de imaginile de pe ecranul LCD, muzica și feedbackul tactil.
Nu există contraindicații legate de starea fiziologică: poți veni și dacă stările normale fiziologice sunt alterate: dacă există o stare de oboseală sau lipsă de somn, dureri de cap, greață, foame, stare anxioasă, vertij. Uneori e chiar util să observăm felul în care acționează neurofeedback pe durata unei migrene, fiind șanse mari ca până la finalul ședinței să dispară simptomele nedorite.

DESPRE METODA NEUROFEEDBACK ILF

Neurofeedback ILF este o noua dezvoltare in formarea neurofeedback, se adreseaza celei mai mici energii pe care creierul o produce: mai putin de 1 Hertz.
Efectele antrenamentului ILF sunt adesea imediate in cadrul sesiunii, scopul terapeutului este sa optimizeze antrenamentul, astfel incat clientul sa fie relaxat dar in acelasi timp sa functioneze la nivelul optim.
Efectul pozitiv al antrenamentului este imediat evident prin reducerea durerii, calmarea si imbunatatirea atentiei, scaderea anxietatii, etc.
In lucrarile recente ale neurofeedbackului ILF cu protocoale aplicate la copiii cu autism, s-au observat schimbari pozitive in comportament, inclusiv functionare sociala, atentie si probleme de conduita.
Imbunatatirea performantei a fost observata in mod constant, indiferent de simptomatologia principala cu care s-a prezentat clientul.
Metoda Othmer este bazata pe protocol si se caracterizeaza prin urmatoarele caracteristici esentiale:
Este o abordare ghidata de simptome, instruirea este orientata spre process, implicand optimizare continua a parametrilor de feedback in functie de modificarile simptomelor observate in timpul sesiunilor si de la o sesiune la alta. Scopul este de a prezenta creierului cea mai relevanta reprezentare a potentialului sau, derivarile din semnalul masurat controleaza diferite caracteristici ale animatiei de feedback intr-un mod care optimizeaza oportunitatea creierului de a interactiona cu ele.

CATE SEDINTE SUNT NECESARE?

Un pachet conține 20 de ședințe și este conceput astfel încât să fie cât mai sigur din perspectiva eficienței și a durabilității efectelor dorite și obținute. Dacă ședințele sunt efectuate cu întreruperi, există riscul scăderii eficienței. În general, se lucrează 2-3 ședințe săptămânal.
Nu este indicat să treacă mai mult de 7-8 zile între ședințe, în special pentru persoanele care abia au început neurofeedbackul.
Viteza de reducere a simptomelor nu trebuie confundata cu eliminarea lor, deoarece, sunt necesare un minim de 20 de sedinte pentru ca simptomatologia imbunatatita sa devina un comportament invatat operant.
Numarul de pachete poate varia de la o persoana la alta si de la o simptomatologie la alta.

AFECȚIUNI CE POT FI AMELIORATE PRIN NEUROFEEDBACK:

Calmarea emotionala este esentiala la persoanele cu ADHD ce prezinta uneori comportamente de tip agresivitate, comportament opozitionist, tulburari de atasament, frici, furii.
Prin neurofeedback persoanele cu ADHD beneficiaza de scaderea nivelului de agitatie fizica adica reducerea hiperactivitatii, a furiei si nivelului de frustare, scaderea impulsivitatii si cresterea constientizarii consecintelor faptelor si a atentiei.


ADHD SI NEUROFEEDBACK – YouTube

Alcoolismul afectează în mod dramatic creierul. Consumul excesiv de alcool pe termen lung, modifică modul în care creierul controlează emoțiile sau anxietatea și perturbă tiparele de somn, generând multiple efecte asupra organismului.
Dependența de alcool are numeroase efecte negative și asupra veții sociale și familiale a alcoolicului, precum: alterarea sentimentelor și relațiilor cu membrii familiei, tulburarea relațiilor interpersonale la serviciu, cu prietenii, neglijarea educației copiilor, divorț, delicvență, pierderea locului de muncă, etc.
Neurofeedbackul auto-reglează activitatea creierului, astfel efectul pozitiv se reflectă în rate mai mari de abstinență de alcool și rate mai mici de recidivă până la modificări ale structurii personalității celor afectați.


Instruirea eficienta a creierului prin sedintele de Neurofeedback permit o mai bună reglare a sistemului nervos, ceea ce duce la disparitia stărilor de anxietate existente cât și o rezistența crescuta a sistemului nervos la factorii stresori. Prin aceasta autoreglare, clientul beneficiaza de un somn odihnitor, disminuarea sau chiar disparitia atacurilor de panica, anxietate sociala, fobie, simptome obsesiv-compulsive, ganduri persistente repetitive si griji obsesive.
Prin neurofeedback se corecteaza manifestarile in plan emotional si fizic ale anxietatii cum ar fi : palpitatii, hipertensiunea arterială, tensiunea musculară.


ANXIETATEA SI NEUROFEEDBACKUL – YouTube

Astmul este o boala cronica. Desi nu poate fi vindecata, simptomele sale pot fi controlate.
Inflamatia duce la atacuri recurente de wheezing (respiratie suieratoare), la senzatia de lipsa de aer, de constrictie toracica si tuse.
Antrenamentul Neurofeedback poate ajuta in reducerea frecventei si intensitatii crizelor de astm bronsic, prin cresterea stabilitatii sistemului nervos autonom. Pacientii ajung sa utilizeze inhalatoarele foarte rar sau deloc.


Autismul face parte dintr-un spectru mai vast de afecțiuni de neurodezvoltare (afectând dezvoltarea creierul).
Cercetarile privind utilizarea Neurofeedbackului in tratarea copiilor cu autism, confirma faptul ca in urma sedintelor, se obtine o buna calmare a creierului, ce ajuta persoana sa se linisteasca fizic si sa relationeze emotional, sa doarma mai bine, sa accepte compania altor copii si sa fie mai cooperanti.
Ajuta la remedierea hipersensibilității, observată la pacienții cu TSA si recuplarea retelei neurale de conectivitate emoțională.

AUTISMUL SI NEUROFEEDBACKUL – YouTube


Sindromul de burnout reprezintă o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală, care apare în contextul unor suprasolicitări profesionale și care favorizează apariția unor afecțiuni ale aparatului cardiovascular (hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac), ale sistemului endocrin și ale sistemului nervos și, totodată, crește riscul de apariție a depresiei.

Burnout-ul este asociat cu o reducere a productivității și o scădere a energiei, făcând persoana care suferă de această afecțiune să se simtă din ce în ce mai neputincioasă, fără speranță și plină de resentimente.

Prin Neurofeedback, creierul invata sa isi schimbe modelele EEG, devenind mai flexibil în capacitatea sa de a găsi starea mentală optimă.

 

Bullying-ul este o problemă socială iar hărțuirea poate provoca probleme serioase de stima de sine, identitatea și apartenența celor care sunt hărțuiți, ducand la o calitate mai scăzută a vieții, autovătămare și chiar sinucidere.
Cei mai vulnerabili la comportamentul de agresiune sunt copiii cu ADHD, autism, asperger, in general cei cu tulburari de dezvoltare, devenind ținte mai ușoare din cauza anumitor comportamente pe care tind să le manifeste (comportamente / comentarii impulsive, neîndemânare, neînțelegerea spațiului personal, încălcarea limitelor altora).


Demența descrie un set de simptome care apar în tulburările neurodegenerative și care se caracterizează prin pierderea treptată a funcțiilor cognitive și comportamentale.
Demenţa reprezintă scăderea treptată, progresivă a funcţiilor mentale cum ar fi: gândirea, judecata, comportamentul, limbajul, învăţarea şi memoria.
Deși este un domeniu relativ nou, studiile preliminare sugerează că Neurofeedback-ul non-invaziv este un potențial tratament complementar pentru demență, pentru îmbunătățirea funcției creierului, a memoriei, tratarea simptomelor cognitive și afective și care se bazează pe plasticitatea creierului.


Dependenta exercita o influenta lunga si puternica asupra creierului, schimband modul sau de functionare prin subminarea modului in care acesta intelege placerea, apoi prin alterarea tuturor aspectelor vietii: capacitatea de a învata, relatiile cu familia si prietenii, planurile de viitor.
AdictiIile impiedica dezvoltarea echilibrata a creierului.
Prin Neurofeedback stabilizam creierul si il reechilibram pentru a actiona cu calm si rationament in situatii stresante.


DEPENDENTE – YouTube

Neurofeedbackul ajuta persoanele depresive sa atinga un echilibru emotional functional, prin corectarea problemelor fundamentale emotionale cum ar fi lipsa de auto-apreciere, frica, lipsa poftei de viata, griji obsesive, plans facil, disperare, stima de sine scazuta, etc.
Neurofeedbackul ajuta persoanele depresive sa revina la modelele sanatoase, imbunatatirea calitatii vietii. Rezultatele sunt vizibile de la primele sesiuni si duc pana la micsorarea medicatiei si uneori chiar anularea ei.


Durerile cronice pot persista săptămâni, luni sau ani după recuperare iar unele persoane prezintă dureri cronice fără nici un traumatism sau boală care să le declanșeze.
Durerea cronică poate apărea oriunde în corp și poate fi foarte intensa, medie sau usoara influențând starea de dispoziție și abilitatea de a funcționa normal.
Terapia cu Neurofeedback este o formă non-invazivă care poate atenua durerea, ducând până la dispariția ei.


Epilepsia este una dintre cele mai raspandite afectiuni cronice ale sistemului nervos central, in care grupuri de celule nervoase, neuroni, incep sa transmita semnale anormale ale acestor descarcari. Studiile din ultimii 30 de ani de cercetare a utilizarii neurofeedbackului pentru epilepsie este o dovadă că neurofeedback poate reduce sau să elimine comportamentele epileptiforme.
Prin EEG (masurarea undelor cerebrale) antrenamentul Neurofeedback, creierul este antrenat să funcționeze mai bine pentru a scoate in evidenta ritmurile care duc la generarea si propagarea convulsiilor. Prin neurofeedback acestea se elimina sau se reduce cantitatea de medicamente necesare pentru a le controla.


Fibromialgia este reprezentata de dureri în tot corpul, oboseală, tulburări de somn, fiind adesea numita „boala invizibilă”, ceea ce înseamnă că medicii și publicul larg și-au redus înțelegerea afecțiunii . Altii sugereaza anomalii in chimia creierului, care duce la depresie si la o sensibilitate neobisnuita la durere fiind o boala misterioasa.
Neurofeedbackul stabilizeaza creierul, calmeaza muschii, reface somnul, accelerand procesele de vindecare si îmbunătățirea capacitații de funcționare a sistemului imunitar.


Se caracterizează prin dificultăți în a fi atent, activitate excesivă și moduri de comportament fără a se ține cont de consecințe care nu sunt specifice vârstei.
Terapia cu Neurofeedback duce la reglarea emoțiilor.


Prin Neurofeedback, memoria și capacitatea de concentrare se îmbunătățesc, memoria fiind liantul care ne ține laolaltă viața mintală. Depindem de memorie pentru gândire, învățare, luarea deciziilor și interacțiunea cu alți oameni. Când memoria este perturbată aceste facultăți mintale au de suferit.


MEMORIA SI NEUROFEEDBACK-UL – YouTube

Durerile de cap răspund rapid la neurofeedback, intensitatea se reduce progresiv de-a lungul terapiei.
Studiile arata ca prin stabilizarea creierului durerile de cap și alte manifestări ale instabilității cerebrale dispar (amețeli, vertij, atacuri de panică, variații de dispoziție sau energie).


Se consideră că nevralgia de trigemen este una dintre cele mai dureroase condiții umane.
De obicei durerile de origine nervoasa sunt mult mai greu de tratat dar prin Neurofeedback se poate obtine o buna ameliorare si de multe ori o reducere a medicatiei.


Concentrarea și echilibrul emoțional sunt cheia pentru performanța de vârf în toate domeniile. Neurofeedbackul antreneaza creierul să funcționeze mai eficient, îmbunătățeste funcționarea mentală și stabilitatea emoțională.
Studiile arata ca prin Neurofeedback, se poate produce o crestere a IQ, a performantei intelectuale, sportive, muzicale, a creativitatii, a limbilor straine.
Atunci cand invatam o limba straina sunt exersate urmatoarele functii cerebrale: concentrarea, atentia, memoria, creativitatea, procesarea informatiilor, gandirea strategica, etc.


PERFORMANTA – YouTube

Sciatica este o afecțiune a nervului sciatic, care se manifestă prin dureri în întreg membrul inferior. Această durere poate coborî de la șold până la picioare.
Neurofeedbackul actioneaza prin relaxare musculara si reducerea compresiei pe nervul sciatic.
Au fost situatii in care clientii au sesizat disparitia durerii dupa prima sedinta dar pentru fixarea efectului este nevoie de un minim de 10 sedinte.


Cercetari recente au evidentiat o legatura intre sindromul premenstrual si nivelurile scazute ale serotoninei, o substanta chimica din creier care ajuta la transmiterea semnalelor nervoase. Anumite celule ale creierului care folosesc serotonina ca mesager sunt implicate in controlul starii de spirit, al atentiei, somnului si durerii.
Studiile arată că estrogenii protejează neuronii anumitor zone cerebrale, în special cele responsabile de memorie și fluența verbală. Fluctuațiile acestor hormoni în perioada menopauzei determină la unele femei tulburări emotionale, de memorie, dificultăți de concentrare și gândire, modificari de dispozitie (iritabilitate, tristete, lipsa de motivatie, stres).
Prin terapia cu Neurofeedback se amelioreaza fluctuatiile hormonale si biochimice care pot duce la modificari ale creierului si ale sistemului nervos.


Sindromul Asperger este una din tulburările care fac parte din spectrul autismului. Se caracterizează prin dificultăți de comunicare, sociale și prin comportamente repetitive și/sau rigide. Putem observa la copiii și adulții care trăiesc cu această tulburare faptul că au o inteligență medie sau ridicată, însă au probleme sociale, ceea ce duce la stări de anxietate și depresie.


In situatii stresante, glandele suprarenale secreta adrenalina, hormone ce directioneaza sangele in mod preferential catre membre, maini si picioare.
Atunci cand corpul simte pericol, intra in starea de “lupta sau fugi” si astfel energia care alimenta intreg corpul este mobilizata astfel incat acesta sa poata fugi sau lupta.
Atât creierul cât și corpul reacționează la stres. Stresul cronic poate produce modificări patologice în creierul normal și in funcționarea fizio-bio-chimică.
Prin Neurofeedback creierul invata sa isi schimbe modelele EEG, devenind mai flexibil în capacitatea sa de a găsi starea mentală optimă pentru a se acomoda.


STRESUL SI NEUROFEEDBACK-UL – YouTube

Constă într-o serie de mișcări și sunete incontrolabile cunoscute sub numele de ticuri. Este o afectiune neurologică relativ rară, numită și “boala ticurilor”. Sindromul apare din cauza unor disfuncții la nivelul neurotransmițătorilor precum dopamina și serotonina, care sunt implicați în controlul mișcărilor corpului și care oferă starea generală de bine.
Printre ticurile frecvent intalnite motorii, verbale, nervoase putem enumera clipitul repetitiv, dificultăți în concentrare cu sau fără hiperactivitate, ridicatul brusc din umeri, emiterea unor sunete neobisnuite.
Terapiile existente pot îmbunătăți simptomele, dar nu au nici o influență asupra cursului bolii. Cu toate acestea, există o serie de oferte care fac viața mai ușoară cu un sindrom Tourette. Neurofeedbackul este una din metodele folosite pentru diminuarea acestor ticuri.


Poate fi produs din cauze neurofiziologice: tinitus neurosenzorial dar si din cauze de natură somatică-tinitus somatic, ambele cauze fiind asociate cu o natură neurofiziologică sau neurosenzorială, originile fiind în cadrul sistemului auditiv nervos.
Tinitusul reduce calitatea vieții, provoacă depresie și anxietate, duce la deteriorarea relațiilor.


Pentru clientii cu traumatisme cerebrale, protocoalele incep cu re-echilibrarea emotionala si psihologica.
Prin Neurofeedback, se recupereaza functiile motorii si senzitive afectate sau chiar pierdute in urma leziunilor cerebrale.
Scaderea spasticitatii musculare poate fi obtinuta usor si rapid, atunci cand este prezenta. Procesele de relocare a functiilor cerebrale din zonele afectate sunt stimulate prin neurofeedback.
Terapia cu neurofeedback funcționează la nivel subconștient profund, rupând ciclul traumelor și simptomelor post-traumatice.


Există o relație bidirecțională între somnul bun și sănătatea creierului. În timp ce necesitatea unui somn bun poate fi evidentă, cealaltă direcție poate să nu fie.
Tulburarile de somn pot fi :
– Disomnii (Insomnia,tulburările de somn dependente de alcool și medicamente, narcolepsia , sindromul picioarelor neliniștite, apnee)
– Parasomnii ( Somnambulismul , visele terifiante sau pavorul nocturn , cosmarurile, bruxismul)
– Tulburări de somn asociate cu tulburări medicale (psihiatrice, neurologice, astmul bronșic, boala pulmonară cronică obstructivă, menopauza, refluxul gastroesofagian, insuficiența renală cronică și insuficiența hepatica)
Impactul neurofeedback-ului asupra somnului este puternic si rapid. Sunt corectate cauzele care impiedica adormirea ( corelata de multe ori cu un grad de agitatie mentala si fizica ), readormirea pe timpul noptii ( determinata de griji, frici, ganduri obsesive ), cat si reglarea fazelor de somn ( alternanta si lungimea fazelor de somn ) – lipsa fazelor de somn profund creeaza conditii pentru aparitia fibromialgiei, anxietatii si depresiei. post-traumatice.


INSOMNIA SI NEUROFEEDBACK-UL – YouTube

Majoritatea persoanelor care trec prin evenimente traumatizante pot avea dificultăți temporare de adaptare și gestionare a stărilor interioare, însă, cu timpul, acestea se îmbunătățesc în mod vizibil. Se remarcă anxietate crescută, gânduri și tendințe suicidare, de autodistrugere, senzație de neîncredere, suspiciune generală, epuizare fizică și psihică.
Ședințele de Neurofeedback ajută la calmarea clientului fizic și mental și încurajarea de a intra într-o stare foarte relaxată. În această stare amintirile traumei (fie ele conștiente sau nu) sunt procesate astfel încât să nu mai aibă emoțiile atașate de obicei de ele, iar memoria este „reprogramată”.


Tulburarea obsesiv-compulsivă sau TOC este caracterizată prin comportamente și compulsii obsesive, repetitive și incapacitatea persoanei de a controla aceste impulsuri.
Astfel, comportamentele se dezvoltă în timp și ajung adesea să controleze puternic viața celor care suferă. Este o tulburare a creierului și tinde să se transmită în familie.
Neurofeedback-ul este o opțiune excelentă pentru atenuarea gândurilor obsesive și a comportamentelor compulsive, învățând creierul să calmeze aceste impulsuri. Cunoscut pentru a ameliora anxietatea și depresia, neurofeedback-ul vizează toate punctele din creier care au probleme de funcționare și/sau de a comunica cu alte părți ale creierului pentru a identifica rădăcinile TOC și factorii contributivi pentru fiecare individ.
Pe lângă faptul că ajută la calmarea creierului, îmbunătățirea performanței apare și prin neurofeedback, care devine evident la muncă si la școală. Acestea pot fi gestionate cu succes prin sedintele de neurofeedback.


Apariția vertijului este direct legată de echilibru – un proces complex, care implică sistemul vestibular al urechii interne, vederea, sistemul nervos și creierul.
Terapia prin neurofeedback este o variantă naturală și eficientă atunci când nu există cauze structurale. Se considera ca vertijul este ca un eveniment electric episodic, de mare intensitate, fiind corelat cu cel al migrenelor.
Neurofeedback-ul stabilizeaza creierului si ajuta prevenirea acestor evenimente prin reducerea frecventei si a intensitatii crizelor de vertij, uneori ducand la incetarea acestora.
Dacă există suspiciunea că vertijul are o cauză cerebrală, pot fi indicate și investigații imagistice (CT sau RMN).