Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, epilepsia este o boală cronică a creierului care afectează aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume.
Acest subiect a mai fost abordat anterior și în articolul Cum ajută Neurofeedback-ul persoanele care suferă de epilepsie? – Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro).
Boala este adesea caracterizată prin atacuri recurente. Acestea sunt episoade scurte de mișcări involuntare care pot afecta o parte a corpului (crize parțiale) sau întregul corp (crize generalizate). Ocazional, convulsiile sunt însoțite de pierderea conștinței și a controlului funcției intestinului și vezicii urinare.
Episoadele de convulsii sunt rezultatul descărcărilor electrice excesive dintr-un grup de celule ale creierului. Locul acestor descărcări pot exista în diferite zone ale creierului. Atacurile variază de la cele scurte de tremur muscular la cele severe și prelungite și frecvența atacurilor variază, de asemenea, de la mai puțin de o dată pe an la mai multe ori pe zi.
Epilepsia este una dintre cele mai grave tulburări neurologice. Dacă este diagnosticată precoce și tratată corespunzător, boala poate fi controlată. Problema este că aceste crize epileptice sunt foarte des confundate cu tulburări psihice, întârziind astfel diagnosticul.
În principal, cele mai importante cauze ale epilepsiei sunt:
- factorul genetic – se manifestă înainte de vârsta de 20 de ani
- afecțiuni ale creierului – tumoare cerebrală sau accident vascular cerebral
- afecțiuni infecțioase – meningita, SIDA, encefalita virală
- probleme prenatale
- cauze metabolice – uremia
- tulburări de dezvoltare – autismul și neurofibromatoza;
- traumatisme craniene – loviturile suferite în urma unui accident
- cauze imune – encefalitele autoimune
Deoarece epilepsia este cauzată de o activitate anormală a creierului, convulsiile pot afecta orice proces coordonat de creier. Semnele și simptomele convulsiilor includ:
- confuzie temporară
- mișcarea necontrolată a brațelor și picioarelor.
- stare de inconştiență
- simptome psihice cum ar fi anxietatea, neliniștea și déjà vu.
Simptomele depind de tipul de convulsii și în cele mai multe cazuri, persoanele cu epilepsie au tendința de a experimenta același tip de convulsii de fiecare dată, astfel încât simptomele sunt similare de la episod la episod.
Crizele epileptice pot fi controlate. Până la 70% dintre persoanele diagnosticate cu epilepsie scapă de convulsii.
Antrenamentul Neurofeedback ajută creierul să funcționeze mai bine prin autoreglarea și remodelarea acestuia și are un succes dovedit în problematica convulsiilor, ceea ce poate fi o opțiune viabilă de tratament pentru mulți oameni care suferă de o tulburare convulsivă. Antrenarea creierului este un exercițiu eficient care ajută la consolidarea interconectării neuronale astfel încât multe probleme ale creierului pot fi reduse sau eliminate complet.
Vedeți cum vă ajută terapiile noastre, accesând: Neurofeedback – Iași | România – Antrenarea funcțiilor cerebrale eficient (neurofeedbackiasi.ro)
Fotobiomodularea transcraniană –
Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro)
Hemoencefalografie (HEG) – Neurofeedback – Iași |
România (neurofeedbackiasi.ro)
Sursă:
Beghi, E. (2020). The epidemiology of epilepsy. Neuroepidemiology.
Walker, J. E., & Kozlowski, G. P. (2005). Neurofeedback treatment of epilepsy. Child and Adolescent Psychiatric Clinics.
Add Comment