Oamenii cu personalități obsesiv-compulsive se prezintă adesea ca fiind inhibați, încăpățânați, perfecționiști, judicativi, hiperconștiincioși, rigizi și cronic anxioși. Aceste persoane tind să evite intimitatea și se bucură prea puțin de viață. Pot avea succes, fiind însă, în același timp, indecise și exigente.
În articolul anterior Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) – Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro) am abordat această tulburare și efectul terapiei cu Neurofeedback.
Până în prezent nu există dovezi din partea cercetătorilor că la baza acestei tulburări s-ar afla factori biologici predispozanți. Cu toate acestea, observațiile clinice sugerează că mulți indivizi obsesiv-compulsivi manifestă un temperament anhedonic și tind să fie primii născuți în familiile lor de origine. Anumiți factori de mediu pot fi etiologici: hipercontrolul parental, comportamentul compulsiv învățat și antrenamentul responsabilității.
Caracteristici ale tulburării de personalitate obsesiv-compulsive:
- Eveniment declanșator
– Cerințe din partea unor figuri de autoritate, situații nestructurate, cerințe de relații intime
- Stil comportamental
– Perfecționist și virtuos
– Obsedat de muncă
– De încredere, hiperconștiincios
– Indecis
- Comportament interpersonal
– Dedicarea față de sarcini sau muncă îi limitează relațiile
– Nu este dispus să colaboreze
– Rigid și încăpățânat
– Judicativ
– Despotic față de subordonați, dar plin de respect față de superiori
– Politicos și loial
- Stil cognitiv
– Limitat, bazat pe reguli
– Inflexibilitate
– Lipsit de imaginație
- Stil afectiv
– Sumbru și posomorât
– Evită emoțiile
- Temperament
– Iritabil, dificil, anxios
- Stil de atașament
– Preocupat
- Injoncțiune parentală –’’Trebuie să faci mai bine și să fii mai bun, pentru a fi valoros!’’
- Criteriu optim de diagnostic – Manifestă perfecționism care interferează cu finalizarea sarcinilor
Pacienții tratați adecvat au o calitate a vieții mult îmbunătățită și o ameliorare importantă a funcționării la locul de muncă, pot să se bucure de relații și își pot desfășura activitățile care le fac plăcere.
Sursă:
Len Sperry- Tulburările de personalitate din DSM-5, Evaluare, conceptualizare de caz și tratament, 2018, Editura Trei, București.
1 Comment
Wikis
Felicitari pentru articolul dvs. Acest lucru ofera informatii valoroase despre caracteristicile persoanelor cu tulburari de personalitate obsesiv-compulsive si modul in care acesti oameni ar putea beneficia de tratamente adecvate. E bine de stiut ca o astfel de tulburare poate fi tratata, oferind oamenilor cu aceasta tulburare posibilitatea de a se bucura de viata si de a desfasura activitati care le fac placere.
Add Comment