Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) cuprinde:
- Obsesii: mintea este copleșită de o îngrijorare sau o teamă obsesivă
- Anxietate: obsesia produce foarte multă anxietate și stres
- Comportament compulsiv: adoptarea unui comportament compulsiv cu scopul de a reduce anxietatea și suferința cauzată de frica respectivă.
Tulburarea obsesiv-compulsivă este caracterizată prin comportamente compulsive (repetitive și obsesive) care sunt asociate cu incapacitatea persoanei de a le controla, ajungând să controleze viața persoanelor care suferă de această tulburare. Mai exact, aceasta are la bază o frică, anxietate irațională care conduce la gânduri obsesive și realizarea unor comportamente compulsive cu scopul de le diminua pe moment.
De regulă, tulburarea obsesiv-compulsivă are debutul la sfârșitul adolescenței, dar poate apărea și la copii.
Terapia prin Neurofeedback și tulburarea obsesiv-compulsivă
Scanările creierului au arătat că persoanele cu TOC au o activitate anormală în regiunile creierului asociate cu emoțiile puternice și reacția lor la acestea, cât și un dezechilibru al serotoninei
În timpul terapiei prin Neurofeedback, undele cerebrale sunt monitorizate iar prin intermediul feedback-ului, creierul se antrenează pentru reducerea simptomelor tulburării. Aceasta este o opțiune de tratament fără medicamente, non-invazivă și sigură. Astfel, creierul primește un feedback direct despre cât de bine funcționează, în urma acestuia, creierul se poate atrena și regla pentru a reduce simptomele. Conducând, prin mai multe ședințe de antrenament, la o mai bună funcționare și în lipsa feedback-ului.
Neurofeedback-ul este o soluție excelentă pentru atenuarea gândurilor obsesive și a comportamentelor compulsive, învățând creierul să calmeze aceste impulsuri. Cunoscut pentru ameliorarea anxietății și depresiei, Neurofeedback-ul vizează toate regiunile din creier care au probleme de funcționare și/sau de comunicare cu alte regiuni.
1 Comment
Add Comment