În articolul anterior „Violența asupra copiilor nu este o soluție” (Violența asupra copiilor nu este o soluție – Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro), am discutat despre violența „educativă” și am prezentat motivele pentru care ea nu reprezintă o soluție.
Astăzi ne propunem să prezentăm modalități prin care să comunicăm cu copiii.
- Stabilește limite realiste
Este important să existe limite, însă acestea trebuie stabilite în mod realist. Nu te impune pentru lucruri mărunte. Astfel, când o vei face, copilul va înțelege că acela este cu adevărat un comportament neadecvat și va conștientiza prioritățile.
- Fii consecvent
Odată stabilite și transmise limitele, este important să fii consecvent. Consecvența și predictibilitatea reacțiilor părinților scad șansele de apariție a comportamentelor problematice. În plus, copiii cu vârsta între 2-3 ani sunt încă în etapa în care explorează și descoperă consecințele comportamentului lor. Dacă reacționăm în mod diferit la aceeași situație, copilul va fi dezorientat.
- Oferă explicații scurte
Este necesar să oferim explicații copilul atunci când are un comportament neadecvat, însă este importantă și modalitatea prin care o facem. Uneori, din dorința de a-l ajuta să înțeleagă oferim prea multe explicații, devenind ineficient. Un copil 18 luni nu are încă dezvoltată abilitatea de a înțelege fraze complexe, iar un copil de 2-3 ani își pierde atenția și, în consecință, va repeta comportamentul. Prin urmare, este indicat să formulăm mesajul într-o maniera scurtă și cuprinzătoare.
- Oferă-i alternative
Copiii au nevoie de ghidare, de soluții, însă este la fel de important și să aibă posibilitatea de a alege pentru dezvoltarea independenței sale. În acest caz, alternativele sunt o soluție.
- Căutarea soluțiilor
Atunci când există o problemă, o abordare eficientă presupune căutarea unei soluții pentru rezolvarea ei, în locul unei abordări punitive a conflictului. Aceasta din urmă mărește distanța părinte-copil și crește probabilitatea de apariție a resentimentelor.
- Fii un exemplu pentru copil
Educația și modelarea caracterului reprezintă suma gândurilor, credințelor și acțiunilor noastre. Copiii tind să ne urmeze comportamentul, nu sfatul.
Add Comment