Deshidratarea, depresia și creierul

Deshidratarea și depresia sunt legate între ele în mai multe moduri. De fapt, unul dintre simptomele deshidratării cronice poate fi depresia.

Deoarece depresia este o afecțiune cu mai multe fațete, cu mai multe cauze, care implică mai multe părți ale corpului, ar fi o exagerare să spunem că depresia este afectată in totalitate de deshidratare. Cu toate acestea, în multe cazuri, deshidratarea ar putea fi un factor care merită luat în considerare.

Deshidratarea poate afecta starea de spirit, capacitatea de concentrare, nivelul de alertă și memoria pe termen scurt. Astfel poate crește riscul de delir, atac cerebral, probleme de memorie și tulburări emoționale, care pot apărea ca frică, furie, anxietate, depresie, paranoia, iritabilitate sau euforie.

Intr-un articol anterior (https://neurofeedbackiasi.ro/neurofeedbackul-si-depresia/), mentionam ca Neurofeedback-ul ajuta persoanele depresive sa atinga un echilibru emotional functional, prin corectarea problemelor fundamentale emotionale cum ar fi lipsa de auto-apreciere, frica, lipsa poftei de viata, griji obsesive, plans facil, disperare, stima de sine scazuta, etc.

Depresia este adesea legată de niveluri insuficiente de serotonină, un neurotransmițător important care determină în mare măsură starea de spirit. aminoacidul triptofan este transformat în serotonină în creier. Este necesară o cantitate adecvată de apă ca triptofanul să fie transportat peste bariera hematoencefalică.

Prin urmare, deshidratarea limitează cantitatea de triptofan disponibilă creierului și, în consecință, nivelul de serotonină.

După cum  bine se cunoaște, lipsa apei diminuează energia din creier si atunci când te deshidratezi, cantitatea de sânge este redusă, afectand funcția creierului.

Patologia asociată cu stres social – frică, anxietate, nesiguranță, probleme emoționale și matrimoniale persistente – și apariția depresiei, sunt rezultatele deficienței de apă până la punctul în care este afectată necesitatea de apă a țesutului cerebral.

Deshidratarea poate provoca stres, iar stresul poate provoca deshidratare și glandele suprarenale pompează cortizolul crescut, hormonul stresului, declanșând deshidratarea și scăderea electroliților.

Care ar fi consumul optim de apă?

 În timp ce apa potabilă nu va vindeca miraculos toate tipurile de depresie, aceasta poate fi o verigă lipsă crucială pentru mulți oameni care sunt deshidratați cronic.

Puteți obține puțină apă din mâncare, în principal din fructe și legume, dar chiar și cu o dietă abundentă în acestea, alimentele reprezintă de obicei doar aproximativ 20% din aportul total de lichide.

Surse: Debbie Hampton

 

Add Comment