Depresia este starea în care tot ce contează este propria ta suferință.

Neurofeedbackul poate ajuta 80% din persoanele cu depresie, în special cei care au predispozitii biologice.

Efectele asupra depresiei cu Neurofeedback sunt pe termen lung, spre deosebire de cea a medicamentelor care pot produce remisie temporară. Manifestarea senzației de nefericire timp de câteva zile, nu înseamnă că aveți depresie.

În cazul depresiei, starea persistă timp de săptămâni sau luni și se caracterizează prin insomnii, pofta de mancare diminuata, sentimente de tristețe, disperare, un interes scăzut pentru activități.

Cauze ale depresiei

Principalele cauze ce declanșează depresia sunt situațiile și evenimentele de viață

  • singurătatea
  • doliu
  • divorțul
  • nașterea
  • drogurile și alcoolul
  • afecțiunile și medicația, sindroamele psihiatrice și anumite trăsături de personalitate moștenite

Depresia este o boală reală, cu diferite grade de severitate, de la sentimentul ca viața nu mai are valoare si pana la ganduri suicidare. Nu este posibil să se sublinieze o singură cauză pentru depresie. Aceasta poate fi provocată de diferite motive și factori declansatori.

Zonele creierului și depresia

  • Zona frontală stângă a creierului este asociată cu emoții pozitive și motivația de abordare, care este dorința de a socializa.
  • Zona frontală dreaptă a creierului este asociată cu depresia și frica, însoțită de motivația de a se retrage și de a evita alte persoane. Când există o activitate mai lentă a undelor cerebrale în zona frontală stângă, această parte a creierului este mai inactivă, iar zona frontală dreaptă este mai dominantă. O astfel de persoană este predispusă să devină deprimată mai ușor, să se retragă și să fie anxioasă.

Neurofeedbackul ajuta persoanele depresive sa atinga un echilibru emotional functional, prin corectarea problemelor fundamentale emotionale cum ar fi lipsa de auto-apreciere, frica, lipsa poftei de viata, griji obsesive, plans facil, disperare, stima de sine scazuta, etc.

Prin Neurofeedback persoanele depresive pot sa revina la modelele sanatoase, imbunatatindu-se calitatea vietii. Rezultatele sunt vizibile de la primele sesiuni si duc pana la micsorarea medicatiei si uneori chiar anularea ei.

Metoda Neurofeedback pentru depresie este foarte promițătoare, deoarece nu numai că poate ameliora simptomele de depresie, dar poate modifica, de asemenea, predispoziția biologică. Se poate inversa asimetria undelor cerebrale frontale ce predispune la depresie și ajută la recâștigarea controlului asupra propriei vieți.

Neurofeedback As a Treatment for Major Depressive Disorder – A Pilot Study, Frenk Peeters ,Mare Oehlen,Jacco Ronner,Jim van Os,Richel Lousberg

Add Comment