
Aerofobia se poate dezvolta în multe feluri. De exemplu, o persoană care a avut o experiență tulburătoare într-un avion (turbulențe extreme, furtuni puternice, atacuri de panică) și care este foarte îngrijorată la gândul unei posibile catastrofe, s-ar putea să nu poată zbura în viitor, asociind pericolul, situația în care a experimentat frica (condiționarea clasică).
Cu toate acestea, nu toți cei care au o astfel de experiență devin aerofobi. În alte cazuri, comportamentul unor persoane de referință care manifestă anxietate în situații de zbor poate fi preluat de cel care observă (modelare) sau informațiile despre catastrofe aviatice răspândite în media pot influența percepția asupra pericolului pe care zborul cu avionul îl prezintă.
Simptomele aerofobiei sunt similare cu cele ale altor fobii specifice, cum ar fi fobia de animale și insecte, fobii ce țin de mediul natural (înălțime, apă, dezastre naturale), fobii de sânge injecții sau plăgi, fobii de situație (transport public, lift, condus, spații închise etc.) și multe altele.
Astfel putem menționa:
– transpirație excesivă;
– tremurat;
– dezorientare;
– gură uscată;
– disconfort gastrointestinal, vărsături, diaree;
– slăbiciune a membrelor;
– respirație accelarată;
– senzație de sufocare;
– tensiune musculară;
– puls mărit, palpitații, tensiune arterială crescută;
– agitație și iritabilitate;
– senzație de anxietate sau de panică;
– senzație că se poate întâmpla ceva foarte rău;
– incapacitate de concentrare;
– sentiment de neputință;
– tensiune psihică;
– panică, frică persistentă.
În unele cazuri, oamenii pot experimenta chiar un atac de panică. Acesta este un episod de frică intensă care poate fi însoțit de simptome precum palpitații, senzație de detașare de realitate și teama iminentă de moarte.
Există totuși o diferență între fobie și frică, deoarece în fobie nu ne putem controla impulsurile iar senzația este una de blocare, si de multe ori nevoia este să fugim din acel mediu într-unul mai sigur, în care simțim ca putem să controlăm mai mulți factori.
În general, este recomandat ca cineva care suferă, sau considera că suferă de o astfel de fobie specifica, să caute ajutorul unui specialist. Frica poate fi depășită de cele mai multe ori cu ajutorul specialistului. Acesta ne ajută să conștientizăm problema și să o depășim cu pași mici, cum ar fi tehnici de respirație și relaxare ce au drept scop dezvoltarea autocontrolului.
Vedeți cum vă ajută terapiile noastre, accesând: Neurofeedback – Iași | România – Antrenarea funcțiilor cerebrale eficient (neurofeedbackiasi.ro)
Fotobiomodularea transcraniană – Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro)
Hemoencefalografie (HEG) – Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro)
Sursă:
Wilhelm, F. H., & Roth, W. T. (2007). Clinical characteristics of flight phobia. Journal of anxiety disorders.
Add Comment