Cutremure, dezastre naturale și trauma asupra oamenilor

Asociația Americană de Psihologie definește trauma ca „un răspuns emoțional la un eveniment major precum un accident, agresiune sau dezastru natural”. Cu toate acestea, Peter Levine (un cunoscut teoretician al traumei psihologice) caracterizează trauma nu prin prisma evenimentelor, ci prin reacțiile cuiva la acesta și simptome. El explică că „orice experiență copleșitoare și supărătoare” poate provoca traume și că trauma este recunoscută doar după simptomele ei.

Un tip de traumă poate fi și cea rezultată în urma unor dezastre naturale, cum ar fi cutremure, tornade sau uragane, incendii, inundații, erupții vulcanice, alunecări de teren sau tsunami. 

Aceste tipuri de experiențe sunt deosebit de insidioase, deoarece tind să traumatizeze o populație mare și pot duce la simptome PTSD.

Un cutremur este un dezastru natural care afectează grav persoanele atât fizic cât și psihic. Au existat multe cercetări cu privire la efectele psihologice ale cutremurelor, iar creierul declanşează răspunsurile de supravieţuire – fugă, luptă sau îngheţ. Despre acest lucru am vorbit în articole anterioare

Când este anxietatea o problemă? – Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro)

În studiile analizate au fost înregistrate tulburări de anxietate depresie. S-a descoperit că majoritatea persoanelor au dezvoltat reacții acute de stres și tulburare de stres posttraumatic. Acești subiecți au fost mai vulnerabili din cauza psihopatologiei anterioare sau pentru că au fost expuși la pierderi materiale grave.

Neurofeedback-ul s-a dovedit a fi o opțiune viabilă pentru recuperare în caz de traumă. 

Majoritatea persoanelor care trec prin evenimente traumatizante pot avea dificultăți temporare de adaptare și gestionare a stărilor interioare, însă, cu timpul, acestea se îmbunătățesc în mod vizibil. Se remarcă anxietate crescută, gânduri și tendințe suicidare, de autodistrugere, senzație de neîncredere, suspiciune generală, epuizare fizică și psihică.
Ședințele de Neurofeedback ajută la calmarea clientului fizic și mental și încurajarea de a intra într-o stare foarte relaxată. În această stare amintirile traumei (fie ele conștiente sau nu) sunt procesate astfel încât să nu mai aibă emoțiile atașate de obicei de ele, iar memoria este „reprogramată”.

Add Comment