Abordarea terapeutică a fibromialgiei prin Neurofeedback

Fibromialgia nu este o boală sau o afecțiune, ci un sindrom de durere cronică care afectează mușchii și țesuturile moi. Descoperită in 1980, fibromialgia nu este nici inflamatorie, nici reumatică în natură, ci este cauzată inițial de probleme psihologice netratate și se caracterizează prin puncte de presiune sensibile și dureroase.

Se crede că o cauză a fibromialgiei este creșterea sensibilității și scăderea toleranței la durere a celulelor nervoase din măduva spinării și creier, din cauza posibilelor modificări chimice. Pe de altă parte, se crede că fibromialgia este cauzată de un dezechilibru hormonal, cum ar fi cortizolul și somatotropina, hormonul de creștere. Acest lucru se datorează faptului că lipsa acestor hormoni nu numai că te face să te simți obosit, ci și îți reduce toleranța la durere.

Fibromialgia apare în principal la femei, la persoanele cu poliartrită reumatoidă și la persoanele cu boli infecțioase, dar apare și la persoanele cu probleme grave de sănătate mintală. Nivelurile ridicate de stres, somnul perturbat și depresia constantă pot duce, de asemenea, la dezvoltarea acestui sindrom. Vremea rece și umedă poate, de asemenea, declanșa sau exacerba fibromialgia.

Cel mai important simptom este cu siguranță durerea musculară, de tendoane și de ligamente. Dar dincolo de asta, o combinație de alte semne indică prezența fibromialgiei. Durerile de cap, oboseala din insomnie sau calitatea slabă a somnului, anxietatea, sindromul intestinului iritabil, dificultatea de concentrare și problemele de memorie pot fi, de asemenea, simptome ale fibromialgiei. Simptomele variază de la persoană la persoană.

Rareori, fibromialgia poate fi însoțită de sindromul Raynaud, furnicături și amorțeală în diferite părți ale corpului, o afecțiune asemănătoare gripei sau mâncărime și disconfort intestinal. De asemenea, rigiditatea matinală a articulațiilor nu durează niciodată mai mult de o oră și este un semn caracteristic acestui sindrom.

Fibromialgia lasă adesea o amprentă asupra sănătății mintale și a bunăstării emoționale a pacientului. Ei devin obosiți, iritabili, deprimați și incapabili să-și desfășoare activitățile normale la locul de muncă sau în viața de zi cu zi. Datorită importanței deosebite a luării în considerare a aspectului psiho-emoțional, pacientul are nevoie de sfatul psihologului și, în cazurile mai grave, este indicat uneori consultație și tratament psihiatric.

Terapia cu neurofeedback în această afecțiune urmărește mai multe aspecte: stabilizează creierul, calmează mușchii, normalizează răspunsurile la durere și restabilește somnul.

Rezultatul include un somn mai bun, mai puțină durere, gânduri mai clare și un sentiment reînnoit de bunăstare. Deoarece fibromialgia este o boală cronică, antrenamentul alfa theta poate ajuta la rezolvarea traumei emoționale profunde și la realizarea echilibrului emoțional.

Vedeți cum vă ajută terapiile noastre, accesând:

Neurofeedback – Iași | România – Antrenarea funcțiilor cerebrale eficient (neurofeedbackiasi.ro)

Fotobiomodularea transcraniană –
Neurofeedback – Iași | România (neurofeedbackiasi.ro)

Hemoencefalografie (HEG) – Neurofeedback – Iași |
România (neurofeedbackiasi.ro)

Sursă:

Häuser, W., Ablin, J., Fitzcharles, M. A., Littlejohn, G., Luciano, J. V., Usui, C., & Walitt, B. (2015). Fibromyalgia. Nature reviews Disease primers, 1(1)

Add Comment