Dragostea este una din cele mai frumoase emotii pe care o cunoaste fiinta umana, fiind o emotie pe care toata lumea o simte.
Cercetările arată că atunci când suntem îndrăgostiți de cineva sau iubim pe cineva, partea creierului responsabilă cu frica și cu emoțiile negative este inhibată complet.
Din acest motiv, ne simțim în siguranță alături de persoana iubită.
Sistemul limbic este un cumul de structuri nervoase situat profund in creierul nostru. Avem un asa-numit ” creier afectiv”, care este ” filtrul ” ce ne determina sa facem o selectie dupa criteriul placerii, motivatiei, interesului.
Este vorba despre… dopamină, norepinefrină, serotonină, oxitocină și vasopresină.
Creierul si dragostea
Scanarile efectuate cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare (RMN) indica faptul ca dragostea activeaza „centrul placerii” din creier. Atunci cand ne indragostim, fluxul sanguin creste in aceasta zona, care este aceeasi parte a creierului implicata in comportamente obsesiv-compulsive.
Pentru că atunci când vorbim despre „chimie” între doi oameni, vorbim și despre „chimia creierului”.
Creste nivelul dopaminei atunci cand descoperi ca esti langa o persoana alaturi de care vrei sa ramai si apar sentimente romantice.
La fel de bine se cunoaste faptul că atenția și memoria sunt adesea compromise atunci cand esti îndrăgostit.
A fi indragostit rămâne un mister pentru știință. Pe măsură ce trece timpul și se dezvoltă tehnici din ce în ce mai sofisticate, începem să aruncăm o privire în imensul ocean în care trăiește. Și, deși abia cunoaștem suprafața materiei, vedem că adâncimile ei ascund o lume plină de viață.
„Unul dintre motivele pentru care dragostea iti da o senzatie atat de placuta este implicarea mai multor hormoni responsabili chiar cu acest lucru: senzatia de bine. Dopamina, neurotransmitatorul responsabil de cautarea de recompensa, este cu siguranta implicat in senzatia de indragostire”, explica psihologul Abigail Marsh, de la Universitatea din Georgetown.
Cercetătorii au realizat un studiu în care s-au citit o serie de declarații scurte, ipotetice, pe care o persoană le-ar putea face alteia. Fiecare afirmație a fost concepută pentru a stârni una dintre cele cinci emoții de la ea – fericire, furie, frică, sau tristețe.
Creierul îşi modifică structura nu numai prin experienţe exterioare, ci şi prin modul în care acţionăm asupra propriilor noastre sentimente.
Add Comment