Utilizarea terapiei prin fotobiomodulare în tulburarea din spectru autist

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare care este diagnosticată în jurul vârstei de 3 ani, afectând de patru până la cinci ori mai mult băieții decât fetele. În prezent, există tot mai multe dovezi că autismul este asociat cu o disfuncție mitocondrială, neuroplasticitate și dezvoltarea sinaptică.

     Tratamentul în tulburarea din spectru autist urmărește reducerea problemelor comportamentale, creșterea calității vieții și dobândirea unei independențe funcționale. În ceea ce privește medicamentele, deseori sunt prescrise medicamente psihoactive sau anticonvulsivante, cum ar fi antidepresive, stimulente și antipsihotice.

    Fotobiomodularea a fost utilizată pe scară largă pentru reducerea durerii, inflamației, și stimularea vindecării rănilor sau a altor tipuri de leziuni, boala Alzheimer sau demența. Deoarece aceasta nu implică medicamente sau modalități invazive, este remarcabil de lipsită de efecte secundare.

    Până în prezent, terapia prin fotobiomodulare și-a dovedit eficiența în: îmbunătățirea funcției mitocondriale, creșterea citocromului C oxidază, oxigenarea cerebrală, producția de ATP și îmbunătățirea sinaptogenezei.

   În ceea ce privește utilitatea în tulburarea din spectru autist, un studiu realizat anul acesta de Hamblin, a indicat îmbunătățiri în următoarele arii:

  • Conștientizare socială
  • Comunicare
  • Motivație socială
  • Reducerea comportamentelor restricționate/ repetitive

Conducând la o îmbunătățire în privința scorului obținut la Evaluarea Globală a Funcționării.

   Astfel, fotobiomodularea și neurofeedback-ul se alătură celorlalte terapii în reducerea simptomatologiei asociate tulburării din spectru autist. În plus, având în vedere influența acesteia asupra sinaptogenezei și neuroplasticității, fotobiomodularea poate fi utilizată împreună cu celelalte metode educaționale și psihoterapeutice, amplificând rezultatele.

Add Comment