Utilitatea terapiei prin Neurofeedback în privința adicției de tutun

Conform Studiului Global privind Consumul de Tutun la adulți, realizat în 2018, în România 30,7% dintre adulții cu vârstă de minim 15 ani au consumat tutun sub diverse forme cu o frecvență ridicată.  O posibilă explicație constă în disponibilitatea acestuia și în faptul că este o dependeță acceptată, nestigamatizată social. În plus, aceasta apare deseori în combinație cu alte dependențe precum: alcoolul, jocurile de noroc, internet, tulburări de alimentație etc.

       Nicotina este unul dintre cele mai des folosite droguri psihoactive (după alcool) și este una dintre cauzele majore de îmbolnăvire și mortalitate, având efecte nocive asupra sistemului cardiovascular, respirator și fiind asociat frecvent cu cancerul pulmonar, de laringe sau gură.

       Curiozitatea inițială poate deveni rapid o dependență, deoarece toleranța la substanțele prezente în țigarete crește cu rapiditate. Odată cu creșterea toleranței, crește și numărul de țigări consumate, lucru care transformă comportamentul fumatului într-unul habitual.

     Una dintre modalitățile de renunțare la această adicție este terapia prin Neurofeedback.

     Într-un studiu realizat în 2016 de Hartwell (și colab.), s-a constatat că neurofeedback-ul este eficient în adictiile de tutun și a preveni recidiva. Studiul sugrează faptul că activarea neuronală și pofta (raportată de persoană) s-au atenuat, în urma terapiei, atunci când aceștia au fost expuși la diverși indici legați de tutun. Astfel, având în vedere riscul ridicat de recidivă și influența situațiile sociale, neurofeedback-ul reprezintă o alternativă de tratament în această adicție. 

    Totodată, o verigă importantă în adicția de tutun, care face ca renunțarea la tutun să fie dificilă pentru unele persoane, este componenta psiho-comportamentală a adicției, respectiv asocierea fumatului cu anumite acțiuni, emoții sau reacții: gestul în sine, obiceiul, plăcerea, învățarea unei reacții la stres, asocierea fumatului cu cafeaua, încheierea mesei sau luarea unei pauze de la muncă. Din acest punct de vedere, neurofeedback-ul ajută creierul în calmare și reglare emoțională și la formarea unui nou tipar de activitate mai optim.

Add Comment