Deficitul de atenție (ADHD) a devenit una dintre cele mai frecvente tulburări de neurodezvoltare ale copilăriei. Se raportează rata generală de prevalență între 3-7% dintre copiii de vârstă școlară, iar 40-60% din toate cazurile de ADHD persistă în adolescență și maturitate. Conform DSM-IV (Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mentale), tulburarea se prezintă în trei subtipuri primare:
- tipul predominant neatent
- tipul predominant hiperactiv-impulsiv
- tipul combinat
Prin urmare, simptomele de bază ale ADHD constau în neatenție, impulsivitate și hiperactivitate.
În prezent, atât medicamentele stimulante, cât și terapia comportamentală sunt cele mai des aplicate și acceptate tratamente pentru ADHD. Cu toate acestea, studiile recente și meta-analizele au demonstrat limitări ale acestor tratamente. Prin urmare, devine evident că este nevoie de noi tratamente pentru ADHD cu efecte mai bune pe termen lung, ceea ce explică, de asemenea, interesul recent al cercetării în neurofeedback ca tratament pentru ADHD.
În ultimii ani, un număr tot mai mare de studii bine controlate au fost efectuate pentru a evalua efectele Neurofeedback-ului în tratamentul ADHD.
Prin ședințele de terapie Neurofeedback la persoanele cu ADHD, se reduc seminificativ simptomatologiile, iar capacitatea funcțională a clientului va fi îmbunătățită. Studiile controlate randomizate recente sugerează că sesiunile de neurofeedback au fost eficente în reducerea simptomelor de neatenție și hiperactivitate, calmarea mentală, reducerea furiei și a nivelului de frustrare, scăderea impulsivității și chiar au fost asociate cu performanțe academice superioare.
În concluzie, copilul diagnosticat cu ADHD se va concentra mai ușor la activitățile școlare, va fi ascultător, calm și liniștit, fără a avea episoade de agitație, îi va fi ușor să se integraze într-un grup de prieteni și va fi conștient de comportamentul acțiunilor sale.
Neurofeedback-ul este o abordare fără riscuri, susținută de studii științifice și eficientă pentru a reduce manifestările ADHD-ului la copii și adulți.
Surse:
Enriquez-Geppert, S., Smit, D., Pimenta, M. G., & Arns, M. (2019). Neurofeedback as a treatment intervention in ADHD: Current evidence and practice. Current psychiatry reports, 21, 1-7.
Holtmann, M., Sonuga-Barke, E., Cortese, S., & Brandeis, D. (2014). Neurofeedback for ADHD: a review of current evidence. Child and Adolescent Psychiatric Clinics, 23 (4), 789-806.
Vlachou, J. A., Polychroni, F., Drigas, A. S., & Economou, A. (2022). Neurofeedback and ADHD. International Journal of Recent Contributions from Engineering, Science & IT (iJES), 10(01), 47-56.
Add Comment