Rolul terapiei fotobiomodulării transcraniene în îmbunătățirea funcției cognitive în bolile neurodegenerative

Tulburarea neurocognitivă majoră, cunoscută și sub denumirea de demență, este o afecțiune care implică probleme neuronale și o scădere a funcționării creierului. În timp, persoana afectată își va pierde autonomia chiar și atunci când vine vorba de sarcinile simple.

Tulburările neurocognitive afectează în principal memoria, percepția și abilitățile de rezolvare a problemelor, adică funcțiile neurocognitive. Cele mai grave tulburări neurocognitive sunt amnezia, demența și delirul.

Când vine vorba de tulburări neurocognitive majore, simptomele principale se manifestă prin deteriorări ale funcției mintale. Individul va experimenta un proces degenerativ ce va modifica autonomia și capacitatea sa de a desfășura activități:

  • Durerile de cap
  • Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor de rutină
  • Dificultăți la mers și echilibru
  • Modificări ale vederii
  • Modificări ale comportamentului emoțional și/sau ale personalității
  • Schimbări în abilitățile de limbaj și percepție
  • Un declin al abilităților de analiză și judecată
  • Pierderea memoriei

În plus, există și alte simptome legate de tulburarea neurocognitivă majoră pe care o persoană le poate experimenta. Aceasta poate avea halucinații, depresie, delir sau poate manifesta agresivitate.

În procesul evolutiv al tulburării neurocognitive majore, există trei etape distincte pe care le vom descrie mai jos:

  1. Etapa inițială a bolii

La început, persoana afectată începe să experimenteze pierderi ușoare de memorie și episoade de dezorientare în timp sau spațiu. Cu toate acestea, astfel de episoade nu sunt deloc frecvente.

2. Etapa intermediară a tulburării neurocognitive majore

Apoi, pe măsură ce trece timpul, starea se acutizează, iar manifestările sunt acum mai evidente. Cu timpul, persoana afectată nu mai poate să funcționeze corect și pe cont propriu. Aceasta nu se poate descurca pentru a rezolva sarcini simple, cum ar fi plata facturilor, cumpărăturile sau deplasările în afara domiciliului.

De asemenea, pierderile de memorie devin mai grave și mai frecvente. Pacienții pot deveni dezorientați chiar și în propria casă și pot experimenta episoade ușoare de amnezie. În plus, pot întâmpina dificultăți de comunicare.

3. Etapa avansată

În cele din urmă, persoana ajunge la cele mai avansate stadii ale tulburării neurocognitive majore. Persoana afectată va avea din ce în ce mai multe probleme în ceea ce privește rutina zilnică. Poate manifesta chiar și un comportament agresiv. Apoi, în final, va fi în întregime dependentă și inactivă.

Tratament

Tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient și se orientează spre tratament non-farmacologic și anume antrenarea memoriei, astfel capacitățile cognitive pot fi îmbunătățite prin stimularea țintită. Terapia PBM (fotobiomodulare transcraniană) îmbunătățește capacitatea metabolică a neuronilor și stimulează răspunsurile antiinflamatorii, anti-apoptotice și antioxidante, precum și neurogeneza și sinaptogeneza.

Această terapie este primul tratament non-invaziv, non-medicament, care tratează în mod eficient simptomele tulburării neurocognitive.

Această abordare inovatoare ar putea duce la dezvoltarea de intervenții non-invazive, de îmbunătățire a performanței la oamenii sănătoși și la cei care au nevoie de reabilitare neuropsihologică.

Sursă:

MsDonald W.M., 2017, Overview of neurocognitive disorders.

Lucza T., 2015, Behavioural neurology, Screening mild and major neurocognitive disorder in Parkinson’s disease.

Add Comment