Tulburarea de personalitate Borderline și Neurofeedback-ul

Tulburarea borderline reprezintă un model persistent de reacții emoționale, de gândire și de comportament în care predomină instabilitatea în relațiile interpersonale, în imaginea de sine, instabilitatea marcată a emoțiilor, impulsivitate în reacții și comportament.

Aceasta afectează circa 6% din populația generală și reprezintă o preocupare reală deoarece apar tendințe suicidare care sunt duse la bun sfârșit cel mai adesea.

Sistemul de reglare emoțională, la indivizii cu tulburarea Bordeline este foarte afectat în sensul că strategiile de adaptare emoțională devin greu de implementat iar emoțiile de distres sunt amplificate. La nivel neuronal, acest lucru se observă prin hiperactivarea amigdalei, centrul răspunsurilor emoționale, la stimuli din exterior.

Deși majoritatea persoanelor cu această tulburare sunt funcționale, există numeroase comportamente și tipare asociate cu aceasta care scad calitatea vieții. De exemplu, persoanele cu această tulburare au adesea comportamente riscante (consumul drogurilor, condusul agresiv, autovătămarea, vătămarea celorlalți, cumpărături compulsive etc.) cauzate de o scădere a inhibițiilor; relații interpersonale mai precare (conexiunea emoțională este resimțită mai slab, nu simt suportul emotional oferit, au parte de un număr mare de conflicte etc.)  și o dispoziție generală bazată pe furie și impulsivitate. 

Printre recomandările de tratament se enumeră psihoterapia și medicamentele. Psihoterapia poate ajuta foarte mult însă partea de medicamentație poate completa tratamentul doar dacă există și alte afecțiuni asociate (anxietate,depresie). Astfel că, în ultima perioadă, a apărut și neurofeedback-ul ca remediu.

În anul 2019, autorul Zaehringer și colaboratorii săi, au studiat relația dintre antrenamentul Neurofeedback și această tulburare pe o cohortă de 26 de indivizi. Aceștia au efectuat 4 sesiuni de Neurofeedback asupra amigdalei, cu o pauză de 2-7 zile între acestea. Astfel, rezultatele studiului au arătat o scădere în nivelul de activare a amigdalei, deci o normalizare a răspunsului afectiv.

În concluzie, Neurofeedback-ul poate completa tratamentul tulburării de personalitate Borderline.

Add Comment