Tinitus (țiuitul în urechi)

Tinitusul este o senzație de zumzet, țiuit sau zgomot în urechi. Acesta poate fi resimțit ca o senzație de pulsare și poate varia de la un ușor disconfort la un real impediment în viața de zi cu zi.

Țiuitul în urechi mai este cunoscut și sub numele de acufene și nu este o boală în sine, ci un simptom al unei afecțiuni preexistente (de exemplu, pierderea auzului la vârstnici, un traumatism auricular sau al unei tulburări circulatorii) care afectează aproximativ 15-20% din populație.

Tipuri de tinitus:

–           Tinitus subiectiv: Țiuitul pe care îl aude doar persoana (cel mai frecvent)

–           Tinitus obiectiv: este ceea ce aude medicul în timpul examinării

Factori de risc:

  • Expunerea la zgomote puternice
  • Vârsta
  • Genul: bărbații sunt mai predispuși de a suferi de tinitus
  • Fumatul
  • Probleme cardiovasculare: Afecțiunile care afectează circulația sanguină, precum hipertensiunea arterială, îngustarea arterelor cresc riscul de tinitus.

Modalități de tratament:

      În ultimii ani există un interes tot mai ridicat privind studierea efectelor terapiei prin fotobiomodulare transcraniană în privința tinitusului. Având în vedere că are capacitatea de a accelera recuperarea funcțională și morfologică a țesuturilor nervoase sever lezate, inclusiv celulele deteriorate din sistemul auditiv. Astfel, un studiu realizat în 2017 de către Demirkol N., Usumez, Demirkol M., Sari & Akcaboy, C. (2017) a evidențiat eficiența acestei metode. Mai exact, a fost măsurată severitatea tinitusului înainte și după terapie utilizând scala vizuală analogică care indică un scor al severității, participanții au prezentat un scor semnificativ mai scăzut după terapie prin fotobiomodulare transcraniană.

        În ceea ce privește tinitusul subiectiv, cercetătorii Crocetti, Forti & Luca Del Bo au explorat efectele terapiei prin Neurofeedback.

În urma Neurofeedback-ului, participanții au raportat îmbunătățiri semnificative atât în privința frecvenței de apariție a tinitusului, cât și în privința comorbidităților/ problemelor asociate tinitusului. Mai exact, participanții au raportat o îmbunătățire a auto-eficacității și a mecanismelor de coping (abilitățile de gestionare a stresului). Astfel, stresul indus de prezența tinitusului s-a redus semnificativ.

Add Comment