Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive.
Terapiile prin Neurofeedback și Fotobiomodulare transcraniană
În prezent, există o serie de studii din literatura de specialitate care demonstrează eficacitatea terapiei prin Neurofeedback în recuperarea post AVC. Pentru a evidenția efectele apărute ne vom raporta la o meta analiză realizată de Renton, Tibbles & Topolovec-Vranic în 2017, care are la bază 7 studii.
Înainte de începerea terapiei prin Neurofeedback, participanților li s-a făcut o „mapare a creierului” (QEEG). Rezultatele studiilor sugerează prezența îmbunătățirilor cognitive, chiar și în cazul participanților care au apelat la terapie după ce au depășit „pragul” de 3 luni de la AVC (studiile sugerează că recuperarea funcțională la aproximativ 95% din persoane are loc în primele 3 luni). Ariile în care s-au constatat îmbunătățiri au fost: memoria, dispoziția, concentrarea, motivația, energia și îmbunătățirea abilităților de scris și citit.
În ceea ce privește terapia prin fotobiomodulare transcraniană, un studiu realizat în 2018 de Hamblin a avut drept scop explorarea efectelor pe care le produce. Unul dintre aspectele pe care le-a avut în vedere este momentul în care ar trebui să înceapă terapia.
Când să începem terapia?
Rezultatele din literatura de specialitate sugerează că efectele terapiei prin fotobiomodulare transcraniană sunt mai eficiente atunci când se administrează cât mai curând posibil după AVC.
Totodată, au fost raportate următoarele îmbunătățiri în cazul pacienților post AVC, cât și a celor cu Alzheimer:
- Îmbunătățirea somnului
- Îmbunătățire semnificativă a stării mentale
- Reducerea crizelor de furie
Totuși, se recomandă o utilizare pe termen lung în cazul acestor tulburări, întreruperea bruscă a terapiei ar putea conduce la o regresie.
În plus, există o serie de studii care sugerează eficacitatea terapiei prin fotobiomodulare transcraniană și asupra tulburărilor precum: depresie, anxietate, stres post-traumatic, autism etc.
Cauze care pot provoca un AVC:
- O arteră blocată (accident ischemic)
- Ruperea unui vas de sânge (accident hemoragic)
Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală și este bine să îl recunoaștem.
Pentru a reține mai ușor simptomele putem utiliza metoda „FAST”:
F (face- față): rugați persoana să zâmbească și observați dacă fața nu este simetrică sau dacă buza este căzută într-o parte
A (arms- brațe): rugați persoana să-și ridice ambele brațe și observați dacă unul dintre ele rămâne mai jos
S (speech- vorbire): rugați persoana să rostească o propoziție scurtă și observați dacă are dificultăți în vorbire sau nu-și găsește cuvintele
T (time-timpul) sunați cât mai repede la numărul de urgență pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat cât mai repede pentru a preveni atacuri ulterioare cu potențial mortal și leziuni permanente ale creierului.
Add Comment