Tehnica FLASH și evenimentele traumatice

Tehnica Flash dezvoltată recent permite unui client să reducă rapid și (aproape) fără durere nivelul de suferință al unei amintiri supărătoare.

Pentru unii pacienți traumatizați este extrem de dificil să se gândească la evenimentul traumatizant, sau chiar să-l numească, fără a fi copleșiți.

În aceste cazuri, psihoterapeuții folosesc o serie de măsuri care fac posibil ca acești oameni să își refacă în siguranță experiențele traumatice.

Nu întotdeauna, de fapt, „trebuie să iei trauma de coarne”.

Philip Manfield, pentru a-i ajuta pe acești pacienți să-și depășească experiențele dramatice, a dezvoltat, în ultimii 15 ani, o tehnică, numită „Tehnica Flash”, care poate fi utilă pentru reelaborarea amintirilor traumatice și care nu presupune nevoia de concentrare. asupra evenimentului traumatic suferit și deci asupra emoțiilor negative conexe.

Într-adevăr, și mai bine: pacientului nici nu i se cere să dezvăluie terapeutului memoria traumatică. De fapt, Tehnica Flash vă permite să accesați memoria traumatică fără a accesa tulburarea.

Această tehnică, care s-a născut inițial ca o intervenție integrativă pentru a fi utilizată în faza de pregătire pentru protocolul standard de terapie EMDR, are câteva avantaje evidente:

• implică un contact minim cu experiența traumatizantă și este binevenită chiar și de cei care se străduiesc să vorbească despre experiențele lor negative

• face posibilă procesarea experiențelor traumatice chiar și pentru cei care se luptă să acceseze experiența emoțională asociată

• permite pacientului să dobândească rapid o nouă perspectivă asupra experienței sale traumatice

• permite pacientului să refacă experiențele traumatice fără stres suplimentar

Din aceste motive, utilizarea Tehnicii Flash pare a fi foarte promițătoare și deschide noi perspective pentru reelaborarea traumei.

Deoarece prin tehnica Neurofeedback nu este nevoie ca pacienții să vorbească despre evenimentele trecute ci aceștia se pot relaxa in fata unui monitor urmarind un feedback ales.

Scopul Neurofeedback-ului centrat pe traumă este de a ajuta oamenii să treacă de la o stare hiperexcitată la una mai calmă, astfel încât să poată experimenta un sentiment de siguranță și să reacționeze mai adecvat la evenimentele de zi cu zi.

Add Comment