Conform modelului DISC există patru tipuri de personalitate: dominantă, influentă, stabilă și conștientă sau conștiincioasă. Cuvântul DISC este un acronim pentru aceste stiluri și fiecare dintre ele este reprezentat de anumite caracteristici.
- D = Domeniu / Decizie
- I = Influență / Interacțiune
- S = Seninătate / Stabilitate
- C = Conformitate
Stilul Dominant: „Ştiu ce vreau!”
Persoanele cu această tendință comportamentală sunt încrezătoare, hotărâte și insistente. Ele sunt caracterizate prin voință puternică, le plac provocările și își modelează mediul într-un mod activ. Pe de altă parte însă, oamenii cu acest tip de comportament nu sunt foarte atenți la sentimentele și nevoile celor din jur.
Această tendință este foarte pronunțată în comportamentul tău, dacă ești de acord cu următoarele afirmații:
- Mă decid ușor.
- Îmi place să dau „comanda”, sa fiu lider.
- Rezultatele sunt ceea ce contează.
- Lupt pentru succes.
- Actionez într-o manieră organizată și disciplinată
- Am o gândire optimistă
- Am o capacitate mare de a lucra sub presiune
Acest stil este format din oameni puternici, care caută poziții dominante și care preferă să-și îndeplinească sarcinile în felul lor, să ocupe funcții de înaltă responsabilitate, care le permit să aibă autoritate. Nu le este frică să-și asume riscuri, sunt orientați spre obiective și se bucură de concurență. Ele sunt, de asemenea, bune la rezolvarea problemelor și posedă o viziune pe termen lung. Ei evită să fie guvernați de sentimente, deoarece preferă logica și rațiunea atunci când iau decizii.
Ele se remarcă pentru o serie de puncte forte:
Ca și în restul stilurilor de personalitate, cele această grupă sunt supuse unor limitări diferite pe care trebuie să le cunoaștem. Pentru început, este posibil să nu acorde atenție opiniilor altora, tind să-și dorească să scoată proiectele de pe teren la viteză maximă, să devină nerăbdători, să nu-i placă rutina și să-i împingă pe alții în mod inutil.
Prezența ego-ului în viața lor este fundamentală, într-un mod pozitiv servește ca încredere în sine, dar negativ este un semn de mândrie.
Cum lucrează în echipă?
- Se consideră un lider de obiective clare și inovație constantă, lucru pe care îl transmite celorlalți.
- Nu se teme să ia decizii care prezintă un risc.
Punctele slabe sunt:
- Lipsa răbdării de a-i asculta pe ceilalți
- Teama de eșec
- Ei ignoră alte opțiuni decât cele proprii
- Încearcă să realizeze proiecte care nu sunt prea tangibile, deoarece acestea nu pot aștepta
Cum te ajută Neurofeedback-ul?
Scopul Neurofeedback-ului este de a ajuta persoanele să treacă de la o minte „neliniștită”(stare de hiperexcitare), la o stare calmă, care să le permită experimentarea stărilor de relaxare, siguranță și la răspunsuri cât mai funcționale în viața de zi cu zi, creșterea capacității de auto-control (scăderea impulsivității).
Neurofeedback-ul este o soluție pentru o funcționare cât mai eficientă a creierului, îmbunătățirea echilibrului mental și a stării de spirit generale.
3 Comments
Add Comment