Știați că Neurofeedback-ul poate îmbunătăți coeficientul de inteligență (IQ-ul)?

Vorbim mult despre utilizarea Neurofeedback-ului pentru îmbunătățirea activității creierului. 

Oricare ar fi punctul nostru de plecare, trebuie să ne gandim la modul în care funcționează acesta și la zonele responsabile de diferite funcții (motricitate, limbaj, memorie, atenție, afectivitate, comportamente, autocontrol etc).

Așadar, chiar și cineva fără anumite probleme poate beneficia de Neurofeedback pentru a-și crește nivelul de atenție, concentrare, capacitatea de raționament, capacitatea de a face conexiuni între diferite elemente precum și capacitatea de a înțelege mai multe informații simultan și să facă multi-tasking.

Mulți cercetători au raportat o creștere semnificativă a măsurătorilor IQ standard în urma terapiei Neurofeedback.

Tansey (1991) a remarcat o îmbunătățire medie de 20 de puncte a IQ-ului la 24 de copii cu deficite de atenție în urma tratamentului cu Neurfeedback. O serie de alte studii au arătat că IQ-ul crește de la 9 la 24 de puncte (Linden, 1996; Lubar, 1995; Othmer, 1999).

Acest lucru nu se datorează faptului că prin Neurofeedback oamenii devin mai inteligenți ci pur și simplu creierul devine mai eficient și mai flexibil. 

Deci, ce ne spune IQ-ul despre viața unei persoane? 

Măsoară cu adevărat valoarea vieții unei persoane? Desigur că nu. 

Fiecare persoană are propria sa zonă de geniu, sau un model de abilități, intuiții, înțelegeri, iar aceste modele indică ceva incomensurabil în ele și extrem de valoros. Niciun test nu va surprinde asta. 

Deci, IQ-ul este doar un număr? Ei bine, nu.

IQ-ul, așa cum îl măsurăm în prezent, prezice nivelul nostru de educație și prezice cât de bine ne vom descurca la locurile noastre de muncă. 

De ce nu mi-aș face timp să am grijă de creierul meu ?

O modalitate comună (dar în niciun caz universal acceptată) de evaluare a inteligenței este prin teste IQ. Unii oameni susțin că IQ-ul este ceva cu care te naști, dar există tot mai multe dovezi că poate fi, de fapt, instruit.

Pentru a face un test – orice test – trebuie să te poți concentra (ceea ce înseamnă atenție).

Trebuie să vă amintiți ceea ce știți, ceea ce înseamnă recuperarea informațiilor din memoria pe termen lung.

Trebuie să înțelegeți problema la care lucrați și să planificați și organizați ideile din capul vostru (memoria de lucru). Planificarea, rezolvarea problemelor și alte abilități de testare ajută enorm.

A fost demonstrat, în studii controlate, că Neurofeedback-ul îmbunătățește atenția, memoria pe termen lung, rezolvarea problemelor, înțelegerea, și viteza de procesare.

Add Comment