Singurătatea este o problemă comună care afectează aproximativ unul din trei adulți. Aceasta afectează activitatea creierului, sistemul imunitar și poate duce la depresie. Singurătatea poate crește și riscul de a muri prematur la fel de mult pe cât poate fumatul – și chiar mai mult decât obezitatea. Dacă te simți singur, ai tendința de a te simți mai stresat în situațiile în care alții se descurcă mai bine și, chiar dacă ai putea dormi suficient, nu te simți odihnit în timpul zilei.
Singurătatea se referă la discrepanța dintre numărul și calitatea relațiilor pe care le dorești și cele pe care le ai de fapt. Poți avea doar doi prieteni, dar dacă te înțelegi foarte bine cu ei și simți că îți satisfac nevoile, nu ești singur. Sau poți fi într-o mulțime și te simți singur.
Sentimentul de singurătatea a crescut în ultimele decenii. Comparativ cu anii 1980, numărul persoanelor care trăiesc singuri în SUA a crescut cu aproximativ o treime. Când americanii au fost întrebați despre numărul de oameni în care se pot încrede, numărul a scăzut de la trei în 1985 la doi în 2004.
În Marea Britanie, 21% până la 31% dintre oameni spun că se simt singuri uneori, iar sondajele din alte părți ale lumii raportează estimări la fel de ridicate. Și nu doar adulții se simt singuri. Peste o zecime dintre elevii de grădiniță și clasele întâi raportează că se simt singuri în mediul școlar.
Uneori oamenii cred că singura cale de ieșire din singurătate este pur și simplu să interacționeze cu alți oameni. Dar, deși acest lucru poate ajuta, singurătatea ține mai puțin de numărul de contacte pe care le faci și mai mult de modul în care vezi lumea. Când devii singur, începi să acționezi și să vezi lumea altfel. Începi să observi mai ușor amenințările din mediul tău, te aștepți să fii respins mai des și judeci mai mult oamenii cu care interacționezi.
Ce putem face pentru a îndepărta singurătatea?
Cercetările au analizat diferitele modalități de combatere a singurătății:
- creșterea numărului de persoane cu care socializezi
- îmbunătățirea abilităților sociale
Însă, s-a constatat că primul pas este schimbarea părerilor despre lumea din jur. Persoanele care trec printr-o perioadă de singurătate au tendința de a interpreta un refuz ca un eșec personal, ducând astfel la un cer vicios. Prin urmare, este recomandat să ținem cont de circumstanțe și de faptul că un refuz nu înseamnă că ”ceva este în neregulă cu mine”, iar atunci când întâlnim persoane noi, să le permitem să se apropie, chiar dacă nu știm încă care va fi rezultatul.
Add Comment