„Sindromul vieții ocupate” – factori și caracteristici

Sindromul vieții ocupate nu este recunoscut oficial ca tulburare, dar în ultimii ani oamenii de știință au considerat că este necesar să fii conștient de el și să lucrezi pentru a îmbunătăți această situație. În studii s-a observat cum societatea suferă și din ce în ce mai mulți oameni simt că trebuie să aibă mereu ceva de făcut și să fie productivi. Altfel, își pierd timpul și asta nu este o opțiune.

Continuăm să ne depășim limitele dorind să facem din ce în ce mai mult, dar, până la urmă, ne simțim vinovați că nu am realizat tot ce ne-am dorit.

A fi ocupat nu este o condiție externă, ci o  stare de spirit.  Această ocupație duce uneori la epuizare și oboseală și la stres cronic și chiar la depresie.

În ultima săptămână, ai spus cuvintele „Sunt atât de ocupat”… de mai multe ori?

Oamenilor ocupați le place să vorbească despre cât de ocupați sunt, văzând acest lucru ca pe un fel de „insignă de onoare” pe care o asociază în mod greșit cu productivitatea și succesul. 

Acesta este motivul pentru care cei care suferă de acest sindrom își umplu toate golurile din agenda lor cu mai multe sarcini pentru a se simți productivi sau pentru a efectua mai multe activități în același timp. Ritmul frenetic al vieții de azi ne cere să fim cei mai buni și acest lucru este sinonim cu a fi suprastimulați, suprasolicitați, mereu ocupați și atingerea tuturor tipurilor de responsabilități profesionale, familiale și personale.

CARACTERISTICI:

• Ideea falsă că a nu produce ceva reprezintă un eșec.

• Lipsa orelor suficiente pentru a ne atinge obiectivele.

• Ritmul rapid al vieții moderne.

• Cultura de a dori totul instantaneu.

• A crede că satisfacția personală merge mână în mână cu productivitatea.

CONSECINȚE

Persoanele suprastimulate și supraocupate prezintă o serie de probleme în unele din funcțiile lor cognitive, care afectează capacitatea de memorie. Potrivit unui studiu asupra problemelor de memorie realizat de oamenii de știință din Scoția, ritmul agitat de astăzi, suprastimularea și supraîncărcarea cu informații sunt responsabile de afectarea memoriei și capacității de concentrare.

Capacitatea limitată de memorare nu se datorează doar deficiențelor cognitive ci este cauzată și de hiperconectarea la internet, stres și un stil de viață nesănătos precum somnul insuficient sau alimentația necorespunzătoare.

În plus, „Sindromul vieții ocupate” afectează atât performanța și mediul de lucru cât și motivația. De asemenea, poate provoca burnout, care afectează deja peste 10% dintre oamenii de pe piața muncii .

CUM TE POATE AJUTA NEUROFEEDBACK-UL?

Concentrarea și echilibrul emoțional sunt cheia pentru performanța de vârf în toate domeniile. Neurofeedback-ul antreneaza creierul să funcționeze mai eficient, îmbunătățeste funcționarea mentală și stabilitatea emoțională.

Burnout-ul este asociat cu o reducere a productivității și o scădere a energiei, făcând persoana care suferă de această afecțiune să se simtă din ce în ce mai neputincioasă, fără speranță și plină de resentimente.

Prin Neurofeedback, creierul invata sa isi schimbe modelele EEG, devenind mai flexibil în capacitatea sa de a găsi starea mentală optimă.

Add Comment