Sindromul Cotard: Când viața devine o iluzie

Sindromul Cotard cunoscut și sub denumirea de „iluzia decedaților”, este o tulburare specifică rară și severă caracterizată de convingerea delirantă că persoana afectată este moartă, inexistentă sau că părți ale corpului său sau chiar întregul său corp au disparut.

În timp ce cauzele exacte ale sindromului Cotard nu sunt cunoscute, specialiștii cred că boala începe la nivelul regiunilor cerebrale cunoscute sub numele de amigdala și girusul fusiform. În timp ce amigdala este centrul emoțiilor, girusul fusiform servește la identificarea și distingerea chipurilor celor din jur.

Fenomenele de depersonalizare, tulburări de perceptie, preocupări hipocondriace, inhibiție psihomotorie, disforie, iritabilitate, dispoziție depresivă, anxietate, autoblamare, anestezie psihică dureroasă, negativism și tendințe de autoagresivitate sunt frecvent asociate cu Sindromul Cotard. Delirul de enormitate, imortalitate și negativitate caracterizează această tulburare.

În 1880, Cotard a descris un sindrom, al cărui semn distinctiv este amăgirea de a fi mort. De atunci, dezbaterea s-a concentrat asupra faptului dacă este o entitate psihiatrică distinctă sau o formă extremă de depresie. Studiile arată că boala este prevalentă la pacienții în vârstă, care au primit diagnosticul de depresie clinică, femeile fiind mai frecvent diagnosticate cu sindromul Cotard decât bărbații.

Sindromul a fost observat în:

  • Schizofrenie
  • Stări de confuzie
  • Epilepsie
  • Stări senile și presenile
  • Boli cerebrovasculare
  • Neoplasme ale SNC
  • Traumatisme cranio-cerebrale

Simptomele specifice sindromului Cotard sunt:

                 – anxietate;

                 – melancolie;

                 – convingerea de a fi murit;

                 – convingerea inexistenței sau a nemuririi;

                 – idei de condamnare sau posesie;

                 – convingerea că anumite organe ale corpului lipsesc;

                 – tendința spre automutilare și suicid.

Pacienții cu sindromul Cotard trebuie să fie ținuți sub observație până la primele semne ale ameliorării simptomelor, din pricina riscului ridicat de suicid.

Surse:

Chatterjee, S. S., & Mitra, S. (2015). “I do not exist”—Cotard syndrome in insular cortex atrophy. Biological Psychiatry, 77(11).

Gennaro, R. J. (2020). Cotard syndrome, self-awareness, and I-concepts. Philosophy and the Mind Sciences, 1(I), 1-20.

Add Comment