Simți tristețe sau apatie?

Una dintre provocarile psihiatriei moderne este tratamentul tulburarilor care nu se incadreaza in cele obisnuite. Una dintre aceste tulburari este apatia, nu ca simptom al depresiei ci ca o tulburare in sine.

Este o lipsa de motivatie evidentiata de diminuarea comportamentului orientat catre un scop, lipsa de initiativa, perseverenta si productivitate, probleme personale, de sanatate si financiare.

APATIA este o stare de indiferența față de propria persoană și lumea din jur, iar oamenii sunt blocati in sentimente negative poate chiar de rusine si vina.

Oamenii apatici se manifestă ca fiind dezinteresați și indiferenți față de viață, de ceea ce trăiesc și de mediul înconjurător, însă această indiferență vine din anumite frici și traume trăite anterior. 

Un punct de plecare ar putea fi o dezamăgire puternică trăită față de cineva sau ceva, care i-a determinat pe acești oameni să construiască ziduri mentale de apărare pentru a nu mai retrăi acea durere, iar nepăsarea și apatia îi ajută să nu se atașeze de alții pentru a evita suferința!

De asemenea această stare poate apărea din cauza unei tristeți profunde sau a oboselii constante, lipsa vitalității în corp!

Pentru a ieși din această stare e necesar să lucrăm cu noi înșine, să ne punem întrebări pentru a descoperi fricile interioare.

Putem implementa recomandări de la psihoterapeut, care ne vor ajuta să combatem sentimentul constant de pierdere a motivației. Printre acestea, un bun management al timpului este foarte recomandabil, deoarece putem organiza spații pentru petrecerea timpului liber, deconectare și relaxare. Pe de altă parte, trebuie să obținem un stil de viață sănătos, prin controlul dietei noastre și al exercițiilor fizice.

Este evident că apatia nu va dispărea de la o zi la alta, dar cu perseverență problema poate fi depășită. Gesturile mici vor fi cele care reușesc să facă diferența și să realizeze schimbarea definitivă, în acest fel veți câștiga puterea, energia, încurajarea și entuziasmul necesare pentru a face față provocărilor si obiectivelor.

Cum te poate ajuta Neurofeedback-ul sa tratezi apatia?

Terapia Neurofeedback este privita ca o interventie eficienta pentru tratamentul acestei tulburari, deoarece persoanele apatice invata sa isi regleze parametrii.

​În general, această patologie se bazează pe principii neurologice pe care le putem aborda cu neurofeedback.

  1. Asimetrie la nivelul cortexului cerebral frontal
  2. Rețele cerebrale legate de depresie.

Au fost identificate mai multe centre responsabile de reglarea dispoziției cum ar fi :

  • Cortexul prefrontal
  • Amigdala
  • Hipocampus

Neurofeedback-ul poate oferi o alternativă la tratamentul farmacologic al tristetei, dispozitiei, depresiei, apatiei.

Dacă nu doriți să luați medicamente sau ați avut efecte secundare, Neurofeedback-ul vă ajută în autoreglarea funcțiilor cerebrale și, astfel, să se obțină o îmbunătățire prin diminuarea sau dispariția simptomatologiilor.

Add Comment