Dependența de droguri este o tulburare cronică, cu potential mare de recidivă în care comportamentul compulsiv de căutare și consum de droguri persistă în ciuda gravității consecințelor negative. Substanțele care creează dependență induc stări plăcute (euforie în faza inițială) sau ameliorează suferinţa iar utilizarea continuă induce schimbări adaptative în sistemul nervos central care duc la toleranță, dependență fizică, sensibilizare, nevoia de a consuma si recidivă.
Există anumiți factori care predispun oamenii la consumul de droguri. Trăsăturile de personalitate și tulburările mintale sunt cauze majore în dependența de droguri. Asumarea riscului sau căutarea senzațiilor-tari sunt trăsături de personalitate ce favorizează folosirea drogurilor. Policonsumul de droguri este frecvent în rândul acestora cu dependență de droguri și mulți îndeplinesc criteriile pentru dependență sau abuz de (sau ambele) mai mult decât o substanță.19 Tulburări psihice, în special schizofrenia, tulburarea bipolară, depresia și tulburarea de deficit de atenție-hiperactivitate sunt asociate cu un risc crescut de abuz. Și factorii genetici pot contribui la felul in care se metabolizează drogurile și deci la șansele de a devein dependent dar și factorii de mediu precum familia și prietenii.
Modalitatea în care consumul de droguri îi influențează pe oameni a fost îndelung studiat: la nivelul sănătății, acestea cresc riscul de a dezvolta anxietate, depresie și psihoze; relational, acestea influențează comportamentele oamenilor în diferite moduri și astfel pot afecta relațiile cu ceilalți, cresc comportamentele riscante precum condusul agresiv și sunt ilegale.
Tratamentul acestei adicții se bazează pe programe de psihoterapie, reabilitare și consiliere însă adesea apare recidiva iar repercursiunile fizice ale consului de droguri rămân netratate.
Astfel, Gunkelman și colaboratorii săi, au efectuat un studiu în anul 2008 pe 30 de consumatori de droguri. Rezultatele studiului explică individual, pentru fiecare participant, faptul că abstinența a durat pe toată durata observației (18 luni), funcțiile cognitive de execuție s-au îmbunătățit, comportamentele impulsive și dificultățile de învătare s-au diminuat, și, per total, calitatea vieții acestor subiecți a crescut.
În concluzie, neurofeedback-ul ar putea fi o soluție pentru adicția de droguri dar și pentru diminuarea efectelor consumului de droguri.
1 Comment
Brendan Hoyle
Great new website! Submit it to our directory for a chance to get more clients. https://bit.ly/3JoPApn
Add Comment