Abilitatea creierului de a-și reorganiza neuronii pentru a forma noi conexiuni neuronale pe baza învăţării și a experienţei de viaţă, este o proprietate extraordinară care poartă numele de NEUROPLASTICITATE.
Întreabă-te, ți s-au schimbat comportamentele și gândurile de acum 15 ani?
Cel mai probabil, răspunsul este da, și asta pentru că experiențele noastre joacă un rol în modelarea creierului nostru. Aceste schimbări sunt neuroplasticitate în acțiune.
Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a-și modifica conexiunile, organizarea și funcția pe baza experiențelor și comportamentelor în care ne angajăm zilnic.
Acest proces este continuu, de aceea suntem capabili să învăţăm lucruri noi toată viaţa.
Însă, pe lângă faptul că ne ajută să ne ne adaptăm vieţii și să ne dezvoltăm cultural și spiritual, neuroplasticitatea reprezintă și șansa noastră de a ne recupera după boli neurologice care ne pot afecta senzitiv, motor sau cognitiv.
Prin urmare, neuroplasticitatea permite neuronilor din creier să compenseze temporar, sau definitiv, prin formare de noi legături cerebrale, arii întregi afectate de leziuni sau de boală, care înlocuiesc total sau parţial funcţiile afectate.
Neurofeedback cu radacini in Neuroplasticitate
Recent, a putut fi explicat mecanismul prin care neurofeedbackul produce modificari asupra creierului prin descoperirea neuroplasticitatii (capacitatea creierului de a se modifica ). Dupa confirmarea acestui principiu fundamental si foarte important, tehnologiile ce il au la baza au fost explicate si recunoscute ca avand fundament stiintific.
Neurofeedback-ul isi are radacinile in Neuroplasticitate, prin capacitatea creierului de a se schimba. Acesta utilizează același proces de învățare care are loc ori de câte ori dobândim o nouă abilitate. Creierul învață, formând conexiuni între celulele nervoase și utilizând căi importante care conectează diferite locații din creier.
Neurofeedbackul oferă condițiile perfecte de învățare, facilitand conștientizarea momentului în care creierul produce modele de unde cerebrale mai sănătoase.
Neuroplasticitatea creierului este tehnologia de la nivel celular care permite apariția schimbărilor pe termen lung în sistemul nervos. Neurofeedback oferă o modalitate de a încuraja procesul de neuroplasticitate pentru a permite schimbări sănătoase în modele neuronale.
NEUROPLASTICITY, THE CONTINUOUS METAMORPHOSIS OF THE BRAIN Doidge, N. (2017). The brain that changes itself: Stories of personal triumph from the frontiers of brain science. Strawberry Hills, NSW: ReadHowYouWant.
Add Comment