Rolul puzzle-ului asupra inteligenței/ creierului

Creierul are nevoie de exerciţii şi antrenament, susţin specialiştii. Acest organ poate fi modelat zi de zi, iar funcţiile lui pot fi îmbunătăţite. Pentru aceasta, neurologii recomandă jocurile care conţin puzzle-uri, rebusuri sau întrebări din matematică menite să menţină active anumite regiuni ale creierului.

Prevenirea tulburărilor neurocognitive este în prezent una dintre cele mai mari provocări medicale. Efectele cognitive ale rezolvării puzzle-urilor nu au fost studiate până acum, în ciuda utilizării sale frecvente ca activitate de relaxare. Acest studiu și-a propus să reducă acest decalaj dintre lipsa științei și o utilizare frecventă în lumea reală prin investigarea abilităților cognitive precum și a beneficiilor cognitive ale experienței de-a lungul vieții .

Puzzle poate oferi caracteristici eficiente: în primul rând, cerințele cognitive specifice procesului de rezolvare a puzzle-uri ar putea contribui la o rezervă crescută ( Gelfo și colab., 2018 ) și, în al doilea rând, reglarea emoțiilor stresante. Prin puzzle-uri s-ar putea preveni stările cronice de stres care pot exercita un impact negativ asupra îmbătrânirii cognitive și a demenței pe termen lung ( Lupien et al., 2009 ; Wilson et al., 2011 ).

Pe baza unei analize a sarcinilor cognitive, puzzle-ul poate solicita abilități cognitive multiple, inclusiv percepția vizuală (recunoașterea obiectelor, modelelor și orientarea liniilor, integrarea informațiilor vizuale și motorii pentru a asambla piesele), rotația mentală (orientarea pieselor pentru a le potrivi cu alte piese), viteza cognitivă și scanarea vizuală (sortarea pieselor de puzzle), flexibilitate cognitivă (schimbarea atenției între diferite strategii, între diferite piese de puzzle și între forma puzzle-ului, imagine și culoare), raționamentul perceptiv (integrarea diferitelor informații perceptive pentru a dezvolta strategii și planuri de rezolvare a puzzle-ului) și memoria de lucru și episodică (păstrarea asocierii dintre locația spațială și modelele/imaginile vizuale ale pieselor puzzle-ului în memoria de lucru și memorie pe termen lung).

Puzzle-ul poate servi ca o îmbunătățire a stării de spirit prin experiențe de distracție, flux și maiestrie.

În ciuda utilizării frecvente a puzzle-ului și a efectelor sale potențiale asupra cogniției ca activitate cognitivă solicitantă și strategie de coping concentrată pe emoție, rolul puzzle-ului în îmbătrânirea cognitivă nu a fost investigat în mod specific în proiectele observaționale și intervenționale până acum.

Terapia cu Neurofeedback este folosita pentru a ajuta persoanele in diferite tulburari.

În momentul de față, Neurofeedback-ul îmbunătățește activitatea creierului, obținându-se o funcționare optimă printr-o metodă non-invazivă și antrenantă. 

Add Comment