Persuasiunea este o artă?

Sunteți obișnuit să experimentați persuasiunea sub mai multe forme și vă este ușor să identificați exemple de persuasiune, dar puteți explica cum funcționează ? 

Osborn M și Osborn S. definesc persuasiunea astfel: „arta de a-i convinge pe alții să acorde o atenție favorabilă punctului nostru de vedere”.

Deși persuasiunea apare în aproape toate fațetele vieții noastre de zi cu zi, există ocazii în care acte de persuasiune mai formale – discursuri persuasive – sunt adecvate. Discursurile persuasive „intenționează să influențeze convingerile, atitudinile, valorile și actele celorlalți”

A vorbi în mod persuasiv este important în aproape orice aspect al vieții tale. Fie că încerci să influențezi audiența să simtă o emoție puternică sau pur și simplu să-l determini pe partenerul tău să facă ceva, vei petrece timpul vorbind persuasiv. A fi capabil să convingi oamenii să vadă lucrurile în felul tău îți va ușura viața din multe aspecte.

Știați că există câteva lucruri pe care oamenii care stăpânesc arta de a vorbi în mod persuasiv știu să le facă?

1. Vorbesc cu încredere

Indiferent de ceea ce spui, asigură-te că o spui cu încredere. Evitați utilizarea oricăror elemente de umplere, cum ar fi „cum ar fi”, „uh” sau „mmm”, atunci când încercați să convingeți pe cineva. Dacă nu ești încrezător și puternic, publicul tău nu te va putea lua în serios.

2. Acordă atenție limbajului trupului  

Dacă țineți un discurs sau o prezentare, exersați să aveți o poziție atentă a corpului înainte de a începe. Amintește-ți… postura ta va spune publicului cum te simți. 

3. Folosesc contact vizual    

Acest lucru poate fi cu adevărat dificil dacă nu vă simțiți confortabil să vorbiți în fața oamenilor sau aveți anxietate socială. Când vorbești în fața unei audiențe, nu trebuie să faci contact vizual cu nimeni mai mult de câteva secunde; uitați-vă scurt la public, dar asigurați-vă că nu vă aruncați privirea înainte și înapoi

4. Folosesc stilul conversațional    

Una din cele mai dificile situații și greu de stăpânit când vorbești în fața unui grup este pur și simplu să te comporți ca și cum ai purta o conversație obișnuită.  În primul rând, trebuie să anticipați întrebările pe care le va avea publicul dvs. pentru a le putea răspunde. În al doilea rând, va trebui să utilizați aceleași tipuri de modele de vorbire pe care le-ați folosi atunci când vorbiți cu cineva cu care vă simțiți confortabil. 

5. Exprimă emoție în conversație 

A face publicul să simtă o emoție poate fi dificil. A vorbi despre motivul pentru care ceva ar trebui  să fie emoționant este un început bun, dar nu este suficient.  Vorbește cu putere și pune sentimentele în spatele cuvintelor tale pentru a-ți convinge publicul. Nimeni nu vrea să asculte ceva monoton.

Concluzionând, discursurile persuasive trebuie să cuprindă/se confrunte cu provocarea complexă de a influența sau întări credințele, atitudinile, valorile sau acțiunile oamenilor, toate caracteristicile care pot părea naturale, înrădăcinate sau de neschimbat pentru un public. Din acest motiv, oratorii trebuie să-și motiveze publicul să gândească sau să se comporte diferit prin prezentarea argumentelor.

Cum te ajută Neurofeedback-ul?

Neurofeedback-ul poate viza acele zone specifice ale creierului pentru a îmbunătăți comunicarea și sincronizarea și, prin urmare, învățarea poate avea loc mai ușor.

Neurofeedback-ul restabilește tiparele sănătoase.

1 Comment

  • DYI
    Posted 12 aprilie 2023 13:49

    Prin intelegerea cit mai completa a conceptului de persuasiune si prin aplicarea tacticilor adecvate, vei fi capabil sa influentezi oamenii si sa obtii ce doresti. Excelent articol despre subiectul Persuasiunea! Sper sa te ajute sa intelegi mai bine cum sa pui in aplicare aceste tehnici si sa obtii cele mai bune rezultate.

Add Comment