Geniile și umbra lor: corelația dintre un IQ înalt și sănătatea mintală

Un nou studiu publicat în revista Intelligence raportează că oamenii foarte inteligenți au un risc semnificativ mai mare de a suferi de diverse tulburări mentale și fiziologice.
Coordonatorul cercetării, Ruth Karpinski, a spus că descoperirile au implicații atât pentru cercetarea inteligenței, cât și pentru psihoneuroimunologie, care studiază modul în care răspunsurile stresului la mediul înconjurător influențează comunicarea dintre creier și sistemul imunitar.

Karpinski și colegii săi au teoretizat că oamenii cu abilități cognitive ridicate prezintă răspunsuri emoționale și comportamentale supraexcitate la mediul lor. Parțial din cauza conștientizării crescute a mediului înconjurător, persoanele cu IQ ridicat tind să aibă un sistem nervos central supraexcitat și hiperactivitate.

Pentru a testa această ipoteză, Karpinski și colegii săi au chestionat 3.715 de membri ai organizației Mensa America cu un scor IQ înregistrat de 130 sau mai mare. Fiecare subiect a avut o tulburare de dispozitie sau de anxietate diagnosticata si/sau o tulburare presupusa de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), tulburare de spectru autist (ASD), boala autoimuna, alergii de mediu sau alimentare, astm bronsic etc. Echipa a comparat datele colectate din chestionare cu mediile statistice naționale pentru fiecare boală sau tulburare.

Rezultatele sunt surprinzătoare, având în vedere că studiile precedente au arătat inteligența superioară ca fiind un factor protector pentru multe efecte de sănătate, inclusiv tulburări cardiace, accident vascular cerebral, cancer cauzat de fumat, boli respiratorii și demență. Totuși, aceste tulburări și boli nu își au rădăcina în mod specific într-o dereglare imunitară. În plus, aceste studii au analizat creșterile de IQ, dar nu au inclus participanți supradotați din punct de vedere al inteligenței în eșantioanele lor.

Rezultatul acestui studiu susține teoria hiper-creier/hiper-corp, care poate ajuta viitoarele studii cu privire la inteligența crescută ca piesă genetică potențială într-un puzzle psihoneuroimunologic.

Sursă:

Karpinski, R.I., Kinase Kolb, A.M., Tetreault, N.A., Borowski, T.B, 2017 – High intelligence: A risk factor for psychological and physiological overexcitabilities.

Add Comment