În stilul de parenting free range, accentul se pune pe promovarea autonomiei și independenței copiilor, oferindu-le libertate deplină de a explora și de a face alegeri în mediul înconjurător. Părinții care adoptă acest stil le permit copiilor să-și asume riscuri și să învețe din experiențele lor fără supraveghere constantă.
Caracteristici ale părintelui Free-Range:
- încurajează independența și autonomia copiilor lor, le oferă libertate de a explora lumea înconjurătoare și de a-și dezvolta abilitățile și talentele într-un mod independent.
- încurajează învățarea experiențială și a responsabilității
- încurajează copiii să-și asume riscuri moderate și să facă alegeri informate, permițându-le să experimenteze și să învețe din propria lor experiență.
- au încredere în abilitățile și judecata copiilor, prin încredințarea de sarcini și decizii adecvate vârstei și dezvoltării
- permit copiilor să aibă contact cu natura și mediul înconjurător
- promovează activitățile în aer liber, excursii și descoperirea lumii naturale
- înțeleg și acceptă riscurile și consecințele
- copiii sunt încurajați să învețe din situații reale și să se adapteze în consecință
Termenul de free-range a apărut din 2008 când o jurnalistă din New York i-a permis copilului său în vârstă de 9 ani să meargă singur cu metroul. Aceasta a scris un editorial pe această temă, ce a devenit viral, astfel s-a generat stilul de parenting free-range. Copiii crescuți free-range sunt exact așa cum au fost crescuți copiii anilor 80: având libertate. Liberi să se joace pe afară nesupravegheați, alături de partenerii de joacă, liberi să zburde, liberi să meargă neînsoțiți la școală.
Atunci când vorbim de copiii crescuți free- range, încrederea și onestitatea părinte- copil este esențială.
Sursă:
Educarecounseling.ro
Add Comment