Paralizia în somn – Neurofeedback-ul o soluție personalizată de antrenament cerebral

Paralizia în somn este o tulburare de somn caracterizată prin incapacitatea persoanei de a se mișca sau de a vorbi în timpul somnului sau la limita somn-veghe.

În timpul somnului, activitatea musculară este temporar inhibată pentru a preveni mișcările involuntare și eventualele accidente. Această inhibiție implică neurotransmițători care blochează semnalele nervoase de la creier la mușchi. În paralizia de somn, această neurodepresie temporară continuă chiar și în starea de veghe, provocând o senzație de blocaj și incapacitatea persoanei de a se mișca spontan.

Paralizia în somn poate fi inconfortabilă și înspăimântătoare pentru cei afectați. Nu este periculos în sine, dar poate provoca anxietate și stres, afectându-se calitatea somnului și viața de zi cu zi. Este important să înțelegem că această tulburare nu este o boală în sine, ci cel mult un simptom al unei alte boli sau probleme de sănătate.

Un studiu a arătat că debutul este de obicei în adolescență. În plus, momentele de paralizie în timpul somnului par să crească în timpul liceului pentru ambele sexe. Posibilele explicații pentru apariția acestor paralizi la un adolescent pot fi atribuite conflictelor de identitate cauzate de influența colegilor, rezultând depresia și anxietatea asociate cu faza de dezvoltare.

Aceasta stare poate fi complicata de senzatia de sufocare, de apasare, daca dormi cu fata in sus. In cazuri mai grave pot aparea si halucinatii, de pilda poti avea impresia ca mai este cineva cu tine in camera, desi esti singur. Explicatia poate avea legatura cu o stare de anxietate care insoteste episodul. In unele cazuri, persoana care sufera un episod de paralizie in somn se poate trezi brusc, cu palpitatii sau plangand.

Cauze:

Paralizia de somn poate fi asociată cu o varietate de tulburări de somn.

  • una dintre cele mai frecvente cauze este apneea obstructivă în somn, o tulburare de respirație caracterizată prin obstrucția căilor respiratorii în timpul somnului
  • insomnia, o tulburare de somn care afectează calitatea și cantitatea somnului, poate provoca, de asemenea, paralizia somnului
  • narcolepsia este o tulburare de somn care provoacă episoade de oboseală extremă și somnolență pe tot parcursul zilei și poate provoca, de asemenea, paralizia somnului
  • pe lângă aceste tulburări de somn, stresul, anxietatea și depresia pot provoca și paralizia somnului. Aceste tulburări pot afecta nivelurile de neurotransmițători din creier care provoacă și controlează paralizia temporară în timpul somnului. 

Antrenarea undelor cerebrale prin Neurofeedback poate scădea sau crește activitatea undelor cerebrale. La rândul său, antrenamentul poate ajuta creierul să-și normalizeze tiparul de somn. Dovezile au arătat că antrenamentul creierului poate influența mecanismele de somn și le permite oamenilor să doarmă mai bine și mai mult timp.

Sursă:

Goode, G. B. (2000). Sleep paralysis. Archives of Neurology.

Add Comment