De peste 10 ani, s-a descoperit o tendință nord-europeană care este îmbrățișată ca o modalitate de a ne combate viețile din ce în ce mai ocupate și adesea stresante: niksen. Conceptul olandez este despre idea de a nu face nimic, o practica ce incurajeaza momente de inactivitate si relaxare mentala.
Niksen ’’înseamnă literalmente să nu faci nimic, să fii inactiv sau să faci ceva fără nici un folos”, spune Carolien Hamming, director general al CSR Centrum, un centru de coaching din Țările de Jos care îi ajută pe clienți să gestioneze stresul și să se recupereze după epuizare. Practicând niksen, ar putea fi la fel de simplu ca statul pe scaun, admirând împrejurimile sau ascultând muzică – „atâta timp cât este fără scop”, spune ea, și nu este făcută pentru a atinge ceva sau fim productivi.
În Țările de Jos, niksen a fost în mod istoric respins ca fiind un concept de lene sau opusul sa fii productiv, spune Hamming. Dar, pe măsură ce nivelul de stres crește în SUA și la nivel global, având un impact negativ asupra sănătății, cum ar fi burnout-ul, niksen-ul primește mai multă recunoaștere din partea medicilor, iar terapia de a nu face nimic este din ce în ce mai mult încadrată ca o tactică pozitivă de combatere a stresului.
Ekman, care studiază stresul și epuizarea, spune că terapia niksen este puternică când vine vorba de beneficii, cum ar fi reducerea anxietății și încetinirea procesului de îmbătrânire și întărirea capacității organismului de a lupta cu o răceală banală. Aceste efecte potențiale asupra sănătății ar putea fi suficiente pentru a încuraja chiar și cei mai agitați și suprasolicitați dintre noi să se gândească să-și găsească timp pentru a practica niksen.
Cercetarile susțin, de asemenea, ideea că a face sarcini simple care să-i permită minții să se odihnească, poate încuraja rezolvarea creativă a problemelor. Un studiu din 2013 publicat în Frontiers in Psychology, despre avantajele și dezavantajele unei minți rătăcitoare, au arătat că acest proces poate ajuta un individ să obțină inspirație în atingerea obiectivelor sale și șă obțină claritate cu privire la ele, pentru a atinge aceste obiective în viitor.
Pentru mulți, a nu face nimic nu este atât de simplu pe cât pare. De fapt, poate fi oarecum provocator să stai nemișcat și să privești pe fereastră, de exemplu. Hamming spune că poate fi chiar „destul de înfiorător” la început, când oamenii sunt obișnuiți să facă ceva, în orice moment. Ea își încurajează clienții să depășească disconfortul, luându-și câteva minute în fiecare zi pentru a practica niksen (ea recomandă utilizarea acestei resurse pentru responsabilitate) și pentru a lucra pe perioade mai lungi, ideal rezervând o seară pe săptamănă fără programări și obligații. „Indrazneste sa fii inactiv”, spune ea. „Totul este să permitem vieții să-și urmeze cursul și să ne eliberăm de obligații doar pentru o clipă!’’
Atunci când este folosită în mod corect, practica Kiksen și neurofeedback-ul se pot completa foarte bine unul pe altul. Neurofeedback-ul este o tehnica care utilizeaza feedback-ul vizual sau auditiv, ajutând persoana să își regleze activitatea cerebrală, să gestioneze stresul și anxietatea.
Combinând aceste două terapii, o persoană ar putea folosi niksen pentru a se relaxa și a-și elibera mintea, iar apoi să apeleze la terapia Neurofeedback pentru a-și monitoriza și regla activitatea cerebrală pentru a ajunge la o stare generală de bine.
Sursă:
Mecking O. – Niksen Is the Dutch Lifestyle Concept of Doing Nothing— And You’re About to See It Everywhere
Add Comment