Neuroștiința fericirii – Ce se întâmplă în creier atunci când suntem fericiți?

1.Cine e responsabil de fericire?

Acest articol prezintă pe scurt ceea ce se întâmplă în corpul nostru, abordând substanța chimică a stresului și substanța chimică a fericirii din:

  • dopamină (hormonul motivației);
  • serotonina (hormonul plumbului);
  • oxitocina (hormonul încrederii)

Tot ceea ce gândim și simțim, toată dragostea, ura, lăcomia, afecțiunea, îngrijorarea, fericirea, tristețea care există în lume, identitatea și amintirile noastre, cultura, istoria, tehnologia, toate acestea sunt produse datorită funcționării creierului, iar unitatea principală a funcționării acestuia este o celulă numită neuron.

2. Legătura dintre emoții și fericire

Emoțiile sunt definite de Damasio (2014: 430) ca fiind „o colecție de răspunsuri chimice și neuronale care formează un model distinct”. Pentru autor, acestea sunt modele de răspunsuri chimice și neuronale, a căror funcție este cea de conservare a vieții, supraviețuirea; activarea unui set de structuri cerebrale, cea mai mare parte fiind responsabilă de monitorizarea și reglarea stărilor organismului în jurul unor valori fiziologice

3. Hormonul fericirii

Endorfina – hormonul răspunsului la durere

Endorfinele sunt produse în mod obișnuit în neuroni ca răspuns la durere și stres, contribuind la ameliorarea anxietății și depresia. Ca și morfina, ele acționează ca un agent analgezic și calmant, reducând percepția durerii.

Dopamina – hormonul motivației

Dopamina este substanța chimică responsabilă de motivație, este un neurotransmițător care ne motivează să ne atingem obiectivele. Această substanță chimică se dezvoltă în creier provocând un sentiment de satisfacție ca semn de încurajare pentru a îndeplini anumite sarcini, fiind activată atunci când ne stabilim obiective și le atingem.

Serotonina – Hormonul conducerii

Serotonina este un neurotransmițător chimic al impulsurilor între celulele nervoase din creierul uman. Sinteza serotoninei are loc în trunchiul cerebral, fiind responsabilă, printre altele, de autocontrol sau de stabilitatea emoțională. Este substanța chimică pe care o experimentăm atunci când suntem respectați, apreciați și ni se acordă un tratament preferențial. Acest lucru ne sporește încrederea și ne face să ne simțim incredibil. Este substanță chimică responsabilă pentru leadership.

Oxitocina – hormonul încrederii

Acest neurotransmițător ajută la relaxare și la scăderea anxietății în interacțiunile sociale promovând sinteza de endorfine și apariția fericirii. Oxitocina este produsă atât în creier, cât și în sânge. Printre unele clasificări, oxitocina este considerată de un număr mare de cercetători ca fiind substanța chimică a încrederii, deoarece acest sentiment determină creierul să elibereze oxitocină. Lipsa de încredere înseamnă lipsă de oxitocină.

Ne putem îmbunătăți viața și starea de spirit și dincolo de aceste modalități de a declanșa aceste substanțe chimice prin Neurofeedback care ajută la meditație, mindfulness, echilibru pentru optimizarea sănătății mentale și fizice.

Sursa: Ferreira, F. D. S., et al. „The relationship between chemical of happiness, chemical of stress, leadership, motivation and organizational trust: a case study on Brazilian workers.” The relationship between chemical of happiness, chemical of stress, leadership, motivation and organizational trust: a case study on Brazilian workers 2 (2018): 89-100.

Add Comment