Neuroștiința comportamentală: procesul de creare a modelelor de personalitate în creierul uman

  • Pot fi prezise comportamentele?

Comportamentele altor persoane sunt adesea esențiale pentru a imagina viitorul. Abilitatea de a prezice cu precizie gândurile și acțiunile celorlalți este esențială pentru interacțiunile sociale de succes. În ciuda importanței sale, se cunosc puține lucruri despre modul în care creierul reprezintă oamenii pentru a putea prezice comportamentul.

Într-un studiu de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională, participanții au aflat despre personalitatea unică a 4 protagoniști, imaginându- și cum s-ar comporta fiecare în diferite scenarii. Personalitatea protagoniștilor a fost compusă din 2 trăsături: agreabilitate și extraversiune.

  • Ce se întâmplă  în creier?

Cortexul temporal lateral și cortexul cingular posterior au facut discrepanță între diferite grade de agreabilitate și, respectiv, de extraversiune. Analiza conectivității funcționale a confirmat faptul că regiunile asociate cu procesarea trăsăturilor și identitățile individuale au fost cuplate funcțional. Activitatea în timpul sarcinii de imaginație, și dezvăluită de conectivitatea funcțională, a fost în concordanță cu rețeaua implicită. Rezultatele sugerează că regiuni distincte codifică trăsăturile de personalitate, iar creierul combină aceste trăsături pentru a reprezenta indivizi. Creierul folosește apoi acest „model de personalitate” pentru a prezice comportamentul altora în situații noi.

  • Care este utilitatea?

S-a sugerat că simulările mentale conferă oamenilor un avantaj adaptativ, permițându-le să se pregătească pentru situații viitoare. Planificarea situațiilor sociale prin imaginarea comportamentului celorlalți poate fi deosebit de critică pentru succesul unei specii extrem de sociale, cum suntem noi, oamenii.

Demis Hassabis, R. Nathan Spreng, Andrei A. Rusu, Clifford A. Robbins, Raymond A. Mar, Daniel L. Schacter, Imagine All the People: How the Brain Creates and Uses Personality Models to Predict Behavior, Cerebral Cortex, Volume 24, Issue 8, August 2014, Pages 1979–1987

Add Comment