Ce sunt, cum au apărut și care este rolul lor?
Neuronii oglindă sunt o clasă de neuroni care își modulează activitatea atât atunci când un individ execută un act motor specific, cât și atunci când observă același act sau un act similar efectuat de un alt individ. Ei au fost raportați pentru prima dată în zona ventrală premotorie F5 la maimuță. Încă de la descoperirea lor, a existat un mare interes pentru neuronii oglindă și multe speculații cu privire la posibilul lor rol funcțional, cu un accent deosebit pe rolul lor propus în cunoașterea socială.
Descoperirea neuronilor oglindă a fost interesantă deoarece a condus la un nou mod de gândire cu privire la modul în care ne generăm propriile acțiuni și cum monitorizăm și interpretăm acțiunile altora. Această descoperire a generat ideea că, din punct de vedere funcțional, executarea și observarea acțiunilor sunt procese strâns legate și că, într-adevăr, capacitatea noastră de a interpreta acțiunile altora necesită implicarea propriului nostru sistem motor.
Neuronii oglindă au fost inițial definiți ca neuroni care „s-au descărcat atât în timpul mișcărilor active ale maimuței, cât și atunci când maimuța a observat mișcări semnificative ale mâinii făcute de experimentator.
Caracteristicile neuronilor oglindă
Caracteristicile cheie ale neuronilor oglindă sunt că activitatea lor este modulată atât de executarea acțiunii, cât și de observarea ei și că această activitate prezintă un grad de specificitate a acțiunii. Această distincție deosebește neuronii oglindă de alți neuroni „motori” sau „senzoriali” a căror descărcare este asociată fie cu executarea, fie cu observarea, dar nu cu ambele. De asemenea, diferențiază răspunsurile neuronilor oglindă de alte tipuri de răspunsuri la vederea obiectelor sau la alți stimuli care nu implică acțiune. Activitatea neuronilor oglindă nu poate fi încă detectată fără ambiguitate cu ajutorul tehnicilor de neuroimagistică.
Concluzii
În prezent există dovezi că neuronii oglindă sunt prezenți în întregul sistem motor, inclusiv în cortexurile premotorii ventrale și dorsale și cortexul motor primar, precum și în diferite regiuni ale cortexului parietal. Rolul funcțional al neuronilor oglindă și dacă neuronii oglindă apar ca urmare a unei adaptări funcționale și/sau a învățării asociative în timpul dezvoltării sunt întrebări importante care nu au fost încă rezolvate.
Kilner, J. M., & Lemon, R. N. (2013). What we know currently about mirror neurons. Current biology, 23(23), R1057-R1062.
Add Comment