Neurofeedback-ul și performanța sportivă

Neurofeedback-ul și performanța sportivă

În 1961, psihologul american Razran a propus pentru prima dată conceptul de biofeedback, sugerând că oamenii pot folosi instrumente fiziologice pentru a observa schimbările lor fiziologice și pentru a învăța să se controleze pentru a evita stimulii nocivi.

Neurofeedback-ul este un instrument care este adesea folosit într-un cadru clinic pentru a îmbunătăți diferite simptome nedorite (de exemplu, anxietatea, depresia, neatenția), dar este din ce în ce mai folosit pentru a îmbunătăți performanța în sport.

Așa cum antrenamentul fizic urmărește să întărească corpul, antrenamentul de performanță de vârf urmărește să întărească tiparele undelor cerebrale.

Utilizarea neurofeedback-ului pentru a îmbunătăți performanța datează din 1991, când a fost aplicată la tirul cu arcul. În prezent, sportivi olimpici și profesioniști din întreaga lume folosesc Neurofeedback pentru îmbunătățirea abilităților.

Există stres în competiția sportivă?

Impactul stresului, presiunii și competiției cu care se confruntă sportivii zilnic poate duce la modele anormale de unde cerebrale.

Mulți sportivi identifică simptome de:

  • anxietate
  • toleranță scăzută la frustrare
  • distractibilitatea,
  • „sufocarea” în timpul competiției și îndoiala de sine Prin antrenamentul cu neurofeedback, creierul poate învăța să-și autoregleze tiparele anormale de unde cerebrale vizate pentru a reduce aceste simptome negative. Sportivii comentează adesea că acest lucru produce claritate mentală și calm, o concentrare îmbunătățită în timp, scăderea ruminației și multe altele.

Ruminaţia constă în acele gânduri repetitive, obsesive, ciclice, persistente, care apar ca răspuns la o dispoziţie negativă. Unii o compară cu un fragment dintr-o melodie care ni s-a blocat în minte, ceea ce ne face să ascultăm încontinuu aceleaşi versuri.

In timp ce sportivii petrec ore întregi în fiecare zi antrenându-și corpul, mulți petrec mult mai puțin timp concentrându-se pe jocul lor mental. Implicarea în sesiuni de neurofeedback de două ori pe săptămână este un instrument care poate ajuta la antrenarea creierului sportivilor și la întărirea forței mentale.

Neurofeedback-ul, care este non-invaziv, în condiții de siguranță, și prin mijloace eficiente de reglare a stării nervoase a creierului, a fost inițial aplicat la prevenirea și reabilitarea bolilor nervoase clinice sau boli mintale și apoi treptat a fost extins pentru a ajuta la îmbunătățirea performanțelor persoanelor sănătoase.

DR. Caroline Spearman

Add Comment