Neurofeedback-ul și performanța sportivă

Sportul are nenumărate beneficii, printre care și combaterea sedentarismului, dezvoltarea mușchilor și a oaselor și prevenirea anumitor boli.

Însă, în lumea sportului de performanță, exercițiul nu este destul. Pe lângă acesta, sunt necesare abilități tactice și anumite caracteristici de personalitate și aptitudini pentru a progresa.

Autorii Orlick și Partington au studiat diferențele psihologice dintre sportivii de la același nivel, cu și fără succes, și au concluzionat că cele care joacă rolul cel mai important sunt atenția, managementul stresului și angajamentul față de progres. De asemenea, Gould și colaboratorii săi (2002) au identificat că și abilitatea de a controla și gestiona propria anxietate, este decisivă în sporturile de performanță.

Prevalența factorilor de anxietate cum ar fi arbitrajul greșit, condițiile precare din timpul meciului, reacția publicului, dorința aprigă de a câștiga, experiențele de lovire, frauda, posibilitatea de fraudă pentru a câștiga și criticile antrenorilor sunt inevitabile în cariera unui sportiv de performanță și necesită abilități  eficiente de coping al anxietății.

Neurofeedback-ul a apărut ca un echipament avansat și modern de promovare a performanței prin metodele sale unice. Astfel, acesta reprezintă o intervenție non-invazivă prin care evaluează undele cerebrale cu ajutorul EEg-ului care furnizează feedback vizual, tactil și auditiv pentru reglarea și optimizarea undelor.

Autorul Zadkhosh și colaboratorii săi (2018) au studiat efectul Neurofeedback-ului asupra performanței sportive pe un lot de 45 de fotbaliști cu vârsta cuprinsă între 17 și 20 de ani. Sportivii au fost testați înainte și după efectuarea a 12 sesiuni de câte 30 de minute, timp de 6 săptămâni.

Pe durata celor 6 săptămâni, neurofeedback-ul a presupus promovarea undelor Theta și scăderea undelor Alpha. Rezultatele studiului au arătat faptul că după perioada de neurofeedback, fotbaliștii din grupul experimental au înregistrat scoruri mai ridicate la testele de performanță și scoruri mai scăzute la testul de anxietate.

Add Comment