
Neurofeedback-ul este un antrenament în care se reglează activitatea creierului în urma unui feedback primit în timp real. Feedback-ul oferit este un indicator al succesului și, în același timp, promovează sentimente de autoeficacitate care poate acționa ca un stimulent pentru persoanele slab motivate. Acest aspect este deosebit de relevant, în special, în tulburările alimentare unde există o ambivalență a persoanei cu privire la schimbare. Astfel, deținerea controlului devine un factor cheie.
Cele mai cunoscute tulburări de alimentație sunt:
- Anorexia nervoasă – Din cauza problemelor legate de stima de sine și imaginea corpului, anorexia nervoasă este o tulburare în care consumul inadecvat de alimente are ca rezultat ca persoana să devină subponderală. Frica extremă de a se îngrășa duce la obsesia prevenirii creșterii în greutate.
- Similar cu anorexia, bulimia apare din cauza stimei de sine și a problemelor de imagine corporală. Cei care suferă de bulimie au episoade de consum excesiv de mancare, iar persoana se simte scăpată de sub control. Aceste episoade sunt imediat urmate de comportamente utilizate pentru a preveni creșterea în greutate, în special vărsăturile auto-induse, folosirea laxativelor.
În urma unei revizuiri a literaturii de specialitate în privința eficacității neurofeedback-ului în tulburările alimentare, studiile sugerează reducerea următoarelor aspecte:
- poftei de mâncare
- episoadelor de supraalimentare
- stresului perceput
- regurgitației
- preocupărilor cu privire la greutate
- episoadelor de comportament restrictiv
Conducând, astfel, la reducerea suferinței cauzate de alimentația excesivă.
Aceste efecte ale neurofeedback-ului sunt explicate prin modificările apărute atât în reacțiile simpatice la stimuli legați de alimente, cât și la nivelul activității creierului în mai multe regiuni ale sistemului de recompensă (de exemplu: cortexul prefrontal și amigdala).
Add Comment