Neurofeedback-ul o soluție pentru traume

        Neurofeedback-ul a fost dezvoltat inițial pentru a ajuta pacienții să controleze crizele epileptice, învățându-i să-și regleze activitatea creierului prin antrenament. Treptat, această tehnologie s-a dezvoltat pentru a veni în ajutorul oamenilor, aducând schimbări în activitatea creierului lor pentru a elimina simptomele unor afecțiuni, inclusiv tulburări bipolare, tulburări de atenție, tulburări de anxietate și fobie, depresie, tulburări din spectrul autist, tulburări de personalitate și tulburări post-traumatice.

         Frecvențele undelor din creier stau la baza fiecărui gând și sentiment pe care îl avem, precum și a comportamentelor ce apar în urma acestora. De exemplu, dacă dorim să ne simțim mai relaxați, putem obține acest lucru producând mai multe unde cu frecvența de 8-11 Hz. Astfel, cu timpul și prin antrenamentul neurofeedback, putem învăța să petrecem mai mult timp în stări de relaxare ca mod implicit de activitate cerebrală. Un alt exemplu este în cazul deficitului de atenție, aici creierul are nevoie de mai multe unde de 15-18 Hz pentru a deveni mai bun în menținerea concentrării.

        În ceea ce privește trauma, principalele cauze sunt:

  • Hărțuirea și intimidarea
  • Abuzul fizic, psihic, sexual
  • Boli amenințătoare de viață
  • Pierderea bruscă a unei persoane dragi
  • Atacul, răpirea, acte de terorism, calamități naturale

Și poate fi dezvoltată:

  • în urma unui singur eveniment
  • prin expunere repetată la evenimente traumatizante
  • în urma expunerii multiple la evenimente stresante
  • traumă secundară, dezvoltată de persoane aflate în contact cu cei care au experimentat un eveniment traumatic.

    Post-traumatic, individul poate experimenta emoții precum: negare, furie, teamă, vinovăție, confuzie; dificultăți de concentrare, iritabilitate, lipsa de speranță, anxietate și depresie.

         Trauma poate conduce la  hipervigilență, înghețare, disociere. În acest sens,  scopul Neurofeedback-ului este de a ajuta persoanele să treacă de la o minte „neliniștită”(stare de hiperexcitare), apărută în urma evenimentului, la o stare calmă, care să le permită experimentarea stărilor de relaxare, siguranță și la răspunsuri cât mai funcționale în viața de zi cu zi.

Neurofeedback-ul- o soluție pentru o funcționare cât mai eficientă a creierului, îmbunătățirea echilibrului mental și a stării de spirit generale.

Add Comment