Sindromul Gilles de la Tourette /Ticuri este adesea complicat de tulburarea comorbidă de deficit de atenție / hiperactivitate (ADHD) sau tulburare obsesiv-compulsivă (TOC).

Acest studiu examinează dacă excitabilitatea cortexului motor diferă între pacienții care prezinta doar sindromul si cei care prezinta Gilles de la Tourette /Ticuri asociat sindromului ADHD sau TOC.

Există deficite de control evidente ce depind de procese neurofiziologice ce pot fi ameliorate prin neurofeedback.

Neurofeedbackul ar trebui considerat o opțiune de tratament promițătoare, ce poate fi implementat în strategiile de intervenție existente pentru a trata Gilles de la Tourette /Ticuri / ADHD și disfuncțiile asociate în controlul cognitiv.

Ce spun cercetătorii despre acest sindrom?

  • Se caracterizează prin multiple producții motorii și vocale rapide și non-ritmice, care fluctuează în progresul tulburării și pot fi controlate activ numai folosind eforturi cognitive semnificative (Banaschewski et al., 2007, Ganos et al., 2013, Leckman, 2002, Leckman, 2012). Este legată de multiple abateri neuroanatomice, precum și neurofiziologice, care arată o mare suprapunere cu cele observate în ADHD (Rothenberger și Gevensleben, 2013).
  • Afectează aproximativ 14 din 1.000 de copii, provocând ticuri vocale și motorii la copii și adolescenți, persistând până la vârsta adultă în unele cazuri. Ticurile sunt mișcări sau emisii vocale involuntare, bruște, rapide, fără o ritmicitate. Ticurile se caracterizează prin: clipit, mișcări ale ochilor, ale membrelor, grimase, fluierat, alte sunete.
  • Aceste ticuri sunt tratate cu terapie comportamentală și medicamente ce pot provoca efecte secundare
  • Terapia prin Neurofeedback poate fi adaptată pentru a viza mai precis zona creierului care poate fi antrenata pentru a obtine disparitia sau diminuarea ticurilor.

Neurofeedbackul o opțiune terapeutică?

Neurofeedback-ul poate fi o opțiune terapeutică valoroasă pentru a trata funcțiile de control executiv în sindromul Gilles de la Tourette /Ticuri dar și în diferite tulburări neuropsihiatrice pentru a trata disfuncțiile cognitive, precum și simptomele specifice tulburării.

Terapia neurofeedback, sau procesul de invatare a unui pacient de a autoreglare a creierului său prin afișarea în timp real a activității acestuia, poate fi un nou tratament promițător pentru simptomele legate de ticuri.

Neurofeedback Training for Tourette Syndrome: An Uncontrolled Single Case Study Simone Messerotti Benvenuti • Giulia Buodo • Valentino Leone • Daniela Palomba

Motor cortex excitability and comorbidity in Gilles de la Tourette syndrome M Orth,  C Rothwell

Add Comment