Neurofeedback și meditație

Tehnicile de relaxare sunt variate, şi includ meditația, metode de respiraţie, relaxare musculară, diferite exerciţii fizice sau mentale, bio sau neurofeedback-ul, etc.

Ce soluții se găsesc?

Cercetătorii și practicienii moderni găsesc o nouă soluție la aceste provocări prin utilizarea biofeedback-ului cerebral pentru a crește gradul de conștientizare a stărilor subtile de conștiință și pentru a accelera procesul de învățare.

Pur și simplu, biofeedback-ul este mecanismul care vă permite să primiți informații (feedback) despre fiziologie (bio). Aceasta poate include ritmul cardiac, temperatura pielii, sau alte măsuri fiziologice de excitare a sistemului nervos.

Cu biofeedback-ul undelor cerebrale sau biofeedback-ul EEG, suntem capabili să monitorizăm activitatea creierului și să folosim aceste informații pentru a ghida ușor utilizatorul în stări specifice de meditație.

Acest proces este, în general, numit neuromeditare. Prin urmărirea activității undelor cerebrale în anumite regiuni ale creierului, putem spune dacă cineva este concentrat sau relaxat.

În timp ce cele mai multe dintre aplicațiile din lumea reală a neuromodulației au fost pionierate în comunitatea neurofeedback-ului și au fost făcute populare, au existat câteva studii care demonstrează puterea neuromeditării în laborator.

Neurofeedback și meditație

Tehnicile meditative aduc o liniste interioară datorită atingerii la un moment dat a sincronizării celor două emisfere cerebrale.

Combinația dintre neurofeedback și meditație promite să ajute la definirea și rafinarea meditației pentru secolul 21.

De fapt, Dalai Lama și-a declarat public sprijinul pentru acest tip de meditație asistată de tehnologie (Mind and Life Institute, 2004). Pe scurt, practica neuromeditării poate oferi o soluție la provocările cu care se confruntă meditatorii prin creșterea gradului de conștientizare a stărilor interioare.

În plus, atât meditația, cât și neurofeedback-ul și-a dovedit eficiența în tratamentul unei diversități de probleme de sănătate mintală. Astfel combinarea celor două, poate oferi o intervenție puternică de tratament pentru ADHD, anxietate, depresie și PTSD.

Surse: Tarrant J., Brandmeyer, T., Delorme, A. Meditation and neurofeedback.

Garrison KA, Santoyo JF, Effortless awareness: using real time neurofeedback to investigate correlates of posterior cingulate cortex activity in meditators’ self-report.

Add Comment