Neurofeedback pentru astenie

Astenia este în mare parte asociată cu multiple disconforturi psihologice, cum ar fi anxietatea, tristețea, frustrarea, stresul, etc.

Unul dintre efectele instalarii primaverii si toamnei poate fi astenia, adica o stare de indispozitie, oboseala mentala, lipsa de concentrare, apatie, lesin, pierderea poftei de mancare, lipsa motivatiei, a libidoului. 

Neurotransmitatorii cerebrali ( serotonina si noradrenalina) sunt in dezechilibru, secretia de cortizol (hormonul stresului) creste, iar creierul nostru reactioneaza in consecinta.

Cauze ale asteniei

Toate cauzele asteniei includ:    

• Cauze psihiatrice Tulburări de anxietate, Tulburări de alimentație, și depresie

•   Cauze psihosociale: Suprsolicitare psihologica și sociala, stres la locul de muncă, probleme familiale (deces, boală, separare, pierderea locului de muncă, pensionare)

•    Tulburări de somn: Întreruperi frecvente, cum ar fi alăptarea. Modificarea cantității sau calității somnului

•    Droguri: sedative, hipnotice, opioide, anticonvulsivante, abuz de alcool sau alte droguri

•    Cauza metabolica: Hipotiroidism sau hipertiroidism, insuficienta suprarenala sau hiperfunctie, diabet zaharat.

•    Cauza inflamatorie: infecții (tuberculoză, endocardită, hepatită, HIV, virusuri cronice, etc.) și boli autoimune, cum ar fi lupusul, cancerul și tratamentele corespunzătoare acestora

Astenia se poate combate prin autosugestie, reglarea creierului prin Neurofeedback ce poate interveni în funcționarea activității creierului, în special în zonele asociate cu disconfortul sau starea care a generat dificultăți pentru individ în viața sa.

În acest sens, se optimizează funcționarea creierului prin inversarea simptomelor negative, în acest caz astenia.

Cum poate acționa Neurofeedback-ul?

Neurofeedback-ul este gandit pentru a reduce activitatea amigdalei, diminuând anxietatea și fobia. Gandurile repetitive negative creeaza in mintea noastra anumite sinapse care ne modeleaza modul de a gandi.

Prin Neurofeedback persoanele astenice pot sa revina la modelele sanatoase, imbunatatindu-se calitatea vietii.

Metoda Neurofeedback este foarte promițătoare, deoarece nu numai că poate ameliora simptomele de depresie, dar poate modifica, de asemenea, predispoziția biologică.

Este deosebit de util în reglarea tulburărilor de somn iar frecvențele undelor joase (infralow) au un impact direct asupra neuronilor din creier care influențează ritmurile noastre circadiene, ceasul nostru biologic de 24 de ore. Neurofeedback-ul este o alternativă la medicamente antidepresive, sedative, anticonvulsivante.

Neurofeedback As a Treatment for Major Depressive Disorder – A Pilot Study, Frenk Peeters ,Mare Oehlen,Jacco Ronner,Jim van Os,Richel Lousberg

Add Comment