Dr. Dawn Harris, fondator și CEO al Kedras Clinics, a lucrat cu succes cu Neurofeedback de ani de zile. Într-un articol, ea împărtășește modul în care Neurofeedback-ul poate fi folosit și în tratarea simptomelor menopauzei.
Modificările hormonale care însoțesc menopauza pot fi o povară deloc nesemnificativă pentru unele femei, care poate fi asociată cu o serie de provocări pentru femeile afectate. Dr. Dawn Harris explică modul în care Neurofeedback poate ajuta pacienții să-și recapete o calitate mai bună a vieții. Femeile cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani trec printr-o fază a vieții cunoscută sub numele de „fereastra de vulnerabilitate”, în timpul căreia problemele de sănătate mintală care apar, cum ar fi anxietatea și simptomele depresive, au fost explorate pe scară largă.
Modificările perimenopauzei în corpul unei femei încep în medie la vârsta de 47 de ani și durează aproximativ patru până la cinci ani (Krug 2022:93). Această reprogramare hormonală poate fi însoțită de o serie de modificări fizice, neurologice și psihologice. În special, aceste modificări se pot manifesta prin bufeuri, tulburări de somn, de memorie, modificări ale dispoziției, modificări ale greutății, anxietate, modificări ale pielii și probleme de relație, pentru a numi doar câteva dintre simptomele posibile. Deoarece atât intensitatea simptomelor de perimenopauză, cât și strategiile de coping asociate cu acestea variază, unele femei pot găsi o provocare să găsească o terapie care să li se potrivească și să fie asociată cu cât mai puține efecte secundare nedorite.
Potrivit unui studiu din 2021, menopauza provoacă transformări neurologice dinamice care au un impact semnificativ asupra structurii creierului. În acest context, este evident să se utilizeze componente de terapie care abordează aceste dereglări neurologice. Aici intervine Neurofeedback – cu ajutorul tehnologiei non-invazive și în același timp sigure și rapide, creierul și corpul pot învăța să se regenereze din schimbările neurologice.
Ce beneficii poate avea Neurofeedback-ul în contextul menopauzei simptomatice?
Neurofeedback-ul poate lucra la reglarea zonelor subcorticale ale creierului, inclusiv a amigdalei, centrul de control al emoțiilor. În plus, neurofeedback-ul poate lucra și la reglarea hipotalamusului, care poate afecta temperatura corpului pacientului. Hipocampul, care este asociat în primul rând cu memoria, poate fi antrenat și prin neurofeedback. Pe lângă zonele cerebrale deja menționate, antrenamentul cu neurofeedback se concentrează și pe reglarea cortexului prefrontal, astfel încât, de exemplu, capacitatea de concentrare să poată fi antrenată. Neurofeedback-ul poate aborda astfel multe dintre simptomele asociate menopauzei acționând asupra acestor părți ale creierului.
Sursa: Articolul a apărut în jurnalul britanic Menopause în iunie 2023
Add Comment