Neurofeedback/Neuromodulare

In ultimii ani, au apărut mai multe tehnici Neuromodulatorii care demonstreaza capacitatea lor de a viza mecanic circuitele neuronale perturbate de boala psihiatrică sau nu, fără a avea efectele secundare care sunt asociate adesea cu intervenția psihofarmacologică.

O astfel de tehnică este Neurofeedback-ul, care implică furnizarea de feedback participantului pe baza semnalului neuronal propriu, deoarece se angajează în diferite procese mentale. Oferind o fereastră în propria activitate neuronală, Neurofeedback-ul prezintă o oportunitate de a obține conștientizarea și, ulterior, de a controla procesele importante asociate cu acele stări cerebrale, care pot fi afectate.

Neurofeedback-ul este o metoda de antrenare a creierului pentru sistemul nervos central, fiind complet neinvaziva.  Electrozii aplicati pe scalp, NU introduc curent in creier, ci monitorizeaza activitatea cerebrala electrica.

Este ca o oglinda, in care creierul are o sansa sa-si vada propria activitate si sa invete cum sa functioneze diferit.

Se bazeaza pe conceptul de neuroplasticitate – capacitatea creierului de a-și reorganiza neuronii pentru a forma noi conexiuni neuronale pe baza învăţării și a experienţei de viaţă, ceva ceea ce sistemul nervos face din momentul in care ne nastem.

Avantajele metodei Neurofeedback ILF

  • Neurofeedback-ul ILF (infra low frequency s-a dezvoltat impreuna cu echipamentul necesar acestei metode) si antreneaza activitatea proprie in Frecventele Ultra Joase, obtinandu-se un efect specific metodei, cu o calmare mai profunda, mai rapida si mai puternica decat ceea ce exista
  • se lucreaza la nivel de subconstient iar partea constienta inregistreaza starile mai putin anxioase, mai putin deprimat, fara ca pacientii sa depuna vreun efort constient in timpul procesului.
  • creierul primeste informatii despre el si incepe sa-si schimbe felul in care functioneaza
  • metoda non-invaziva de antrenare a functiilor de auto-reglare ale creierului
  • antreneaza auto-regalarea unor functii cerebrale prin feedback vizual, auditiv si tactil
  • poate fi utilizat in ameliorarea unei game largi de simtpme din afectiuni neuropsihologice (ADHD, autism, anxietate, depresie, deficit de atentie, dureri, epilepsie, fibromialgie, insomnie, migrene, ticuri, sindrom Tourette, tinitus)
  • terapie complementara pentru atingerea si mentinerea performantei cerebrale (calmarea functiei cerebrale)
  • relaxare a sistemului nervos si ameliorarea simptomatologiei asociate
  • observarea faptului ca fiecare creier are nevoie de ceva diferit si Othmer in loc sa se uite la amplitudinea undelor, a luat in consideratie si analizat simptomatologia fiecarui client; avand aceeasi simptomatologie – de exemplu anxietatea – persoana nu inseamna ca are aceeasi rata din punct de vedere a amplitudinii undelor, ci fiecare creier vine cu propria particularitate de manifestare.

Add Comment