Neurofeedback în sport: o privire asupra antrenamentului mental pentru performanțele sportivilor

În zilele noastre, atingerea performanțelor sportive la cel mai înalt nivel necesită nu numai pregătirea motorie, ci și luarea în considerare a antrenamentului mental. Cercetările în acest domeniu permit dovedirea beneficiilor pentru sfera psihofiziologică a subiecților, cum ar fi controlul stresului, care este o necesitate în sportul profesionist. Presiunea legată de rezultate, personalul de antrenament și sponsorii sunt factori care interferează cu gestionarea stresului, afectând direct performanța și capacitatea sportivă.

Cum este afectat ritmul cardiac, stresul și tensiunea arterială?

S-au demonstrat schimbări pozitive în procesul de reglare a ritmului cardiac în rândul dansatorilor profesioniști după antrenamentul Neurofeedback. Efecte similare și o rezistență sporită la stres au fost observate și în studiile efectuate pe jucători de golf în anul 2012. În plus, s-a demonstrat că acest tip de antrenament, pe lângă faptul că ajută la depășirea stresului, influențează pozitiv și concentrarea. Studiile au indicat îmbunătățirea performanțelor și reducerea stresului la sportivi.

Cum poate terapia contribui la reabilitare?

Metoda de Neurofeedback nu numai că permite sportivilor să obțină performanțe ridicate, dar influențează și procesele de prevenire a accidentărilor și de reabilitare. Neurofeedback permite analiza sarcinii exercitate asupra ambelor membre în timpul antrenamentelor sportive.

Utilizarea Neurofeedback-ului ca modalitate de reabilitare a sportivilor după accidentări a fost demonstrată în cadrul cercetării efectuate de Alahakone și Senanayake. Aceștia au arătat că feedback-ul de moment primit prin stimuli vibraționali poate reduce balansarea posturală pe baza măsurătorilor unghiului de înclinare a trunchiului. Acest fenomen permite o stabilizare centrală.

Rydzik Ł, Wąsacz W, Ambroży T, Javdaneh N, Brydak K, Kopańska M. The Use of Neurofeedback in Sports Training: Systematic Review. Brain Sciences. 2023; 13(4):660.

Add Comment